JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (CDC) oficialiai pripažino, kad kaukės jas nešiojančius saugo nuo koronaviruso.

Anksčiau CDC specialistai ir aerozoliniu keliu plintančias ligas tyrinėjantys epidemiologai laikėsi pozicijos, kad kaukės visų pirma naudingos tuo, jog padeda nuo potencialios infekcijos apsaugoti aplinkinius.

Kaukės iš pat pradžių buvo skirtos sumažinti žmogaus skleidžiamų seilių lašelių kiekį (vadinamoji „šaltinio kontrolė““), kas buvo itin aktualu besimptominiams ligoniams ar užsikrėtusiesiems ir galintiems platinti, kol simptomai dar nepasireiškia.

Šie žmonės apie savo infekciją gali net neįtarti ir taip platinti užkratą aplinkiniams. CDC Ekspertų vertinimu, daugiau nei pusė visų užsikrėtimų įvyko būtent tokiu būdu. Tačiau kaukės padeda sumažinti įkvepiant į organizmą patenkančių virusinių dalelių kiekį („filtracija asmeninei apsaugai“).

Pasak daktarės Linsey Marr (ji dirba vienoje iš Virginia'os politechnikos universiteto laboratorijų, kur tikrinamas įvairių tipų kaukių efektyvumas), gerai prie veido priglundančios, iš tinkamos medžiagos pasiūtos kaukės padeda užkirsti kelią ir užkratą pernešančių dalelių patekimą nešiotojui, ir jų išskyrimui.

„Jeigu ji sandariai, be plyšių, priglunda prie veido, yra bent dviejų tankios medžiagos sluoksnių, tai gali nešiotoją apsaugoti nuo pusės iki 80 proc. užkratą pernešančių dalelių, plintančių su seilių lašeliais ir dalelių aerozoliais“, – pažymi L. Marr.

Ekspertų nuomone, chirurginės kaukės irgi neblogas variantas, tačiau jų ilgalaikis ekologinis pėdsakas neproporcingai didelis.

Daugkartinės kaukės, net ir pačių pasidarytos, gali būti efektyvios. Tačiau socialinės distancijos ir rankų plovimo (ar bent jau dezinfekcinio skysčio naudojimo) pamiršti nevalia.

Savo atnaujintose rekomendacijose CDC cituoja kelis neseniai atliktus kaukių efektyvumo, mažinant viruso plitimą, vertinimo tyrimus.

Kaukių nešiojimo visuomeninę naudą, kontroliuojant SARS-CoV-2, lemia kombinacija kaukės efekto ją nešiojantiems ir aplinkiniams žmonėms.

Jeigu kaukes nuolat ir taisyklingai ims nešioti daugiau žmonių, jų asmeninis apsaugos nuo viruso lygis tik padidės.