Apie tai BNS informavo Lietuvos nacionalinio muziejaus, kuris priėmė radinius restauravimui, atstovas spaudai Arminas Šileikis.

„Radinių konservavimas ir restauravimas greičiausiai užtruks iki metų, kiek tiksliai – šiuo metu atsakyti sunku, priklauso nuo konkrečios kiekvieno radinio būklės“, – BNS sakė jis.

Asvejos ežere kartu su viduramžių kario palaikais rasti preliminariai XVI amžiaus radiniai: odiniai batai su pentinais, odinio diržo dalys su vario lydinio skirstikliais ir sagtelėmis, pora peilių bei geležinis kardas.

Ateityje, anot A. Šileikio, muziejus radinius galėtų eksponuoti.

Remiantis pirminėmis antropologų išvadomis, kartu su radiniais aptikti greičiausiai jauno vyro palaikai, jo mirties priežasties osteologinė medžiaga neatskleidžia, tačiau tyrimai bus tęsiami.

Osteologinė medžiaga šiuo metu tiriama Vilniaus universiteto Medicinos fakultete.

Viduramžių kario palaikus ir šalia buvusius radinius aptiko archeologai, vadovaujami Klaipėdos universiteto archeologės Elenos Pranckėnaitės.

Jos teigimu, tai – unikalus ir pirmas atvejis Lietuvoje, kai po vandeniu kaip pavienis atsitiktinis objektas, o ne palaidojimas aptinkami žmogaus palaikai su jam priklausančiais asmeniniais daiktais.

Molėtų, Švenčionių ir Vilniaus rajonuose plytinčio Asvejos ežero dugnas povandeniniais archeologiniais tyrimų metodais su pertraukomis žvalgomas jau nuo 1998 metų.

Ten aptikti anksčiau čia stovėjusio tilto poliai, jo horizontalios konstrukcijos bei XVI-XVII amžiaus archeologiniai radiniai: buityje naudotų indų šukės, koklių, čerpių, plytų dalys, įvairios metalinės statybinės detalės.

Taip pat rasta buvusios perkėlos vieta ir įvairiais laikotarpiais datuojamų medinių luotų – nuo pat akmens amžiaus laikų Lietuvoje ir kaimyniniuose kraštuose plačiausiai naudotų vandens transporto priemonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)