Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose apstu įrašų, kuriuose žmonės pyksta dėl privalomo kaukių dėvėjimo viešose vietose. Tačiau kai kurie žmonės neapsiribojo vien tik kaukių vadinimo „antsnukiais“ ir skleidžia dezinformaciją.

Štai vienas tokio atvejo pavyzdys: socialinio tinklo „Facebook“ viešoje grupėje „Kitoks pasaulis“ vienas narys lapkričio 9 dieną įkėlė įrašą, kuriame tikina, kad kaukių nešiojimas – nesaugus. Įrašu spėjo pasidalinti daugiau nei šimtas žmonių.

„!!! Tai svarbu!!! Šis žmogus yra saugos inžinierius.Jis atliko kelias savaites trukusi tyrimą dėl kaukių saugumo.Su 30 advokatų,ekspertų,gydytojų komanda sukūrė kreipimąsi,dėl kaukių žalos žmogui.Sis kreipimasis bus išsiuntinėtas į 35 šalis.Uz kaukių nešiojimo vertimą ir to pasekoje iškilusias sveikatos problemas,atsako tiesiogiai-darbdavys,mokyklų atstovai-direktoriai,mokytojai.Yra minima puslapis kur galima pateikti skundus,dėl sveikatos sutrikdymo, CO2 apsinuodijimo,galvos svaigimą,skausmo,alpimo.

Visus tuos mėnesius buvo vykdomi neteisėti veiksmai prieš žmones,nes turi būti tai apibrėžta,ir uzgarantuota jog kaukių nešiojimas yra saugu, kitaip tai yra nusikaltimas.Kiekvienas gydytojas turi paaiškinti žmogui kaukės nešiojimo pasekmes.Kaukes gali nešioti kas to nori ir kam tai būtina,bet tai turi būti pačio pasirinkimas.Kauke ilgiausiai galima dėvėti 2 val,tada pusvalandį pabūti be jos,o ir ją keisti.

Rūpinkimės savo ir savo vaikų sveikata bei gerove.Pasidalinkit postu,kad tai pasiektų kuo daugiau žmonių“, – rašoma įraše, kalba neredaguota.

Melaginga informacija

Nors įrašo autorius kalba apie kažkokį inžinierių – vardo ir pavardės nenurodo. Įrašas yra be nuotraukos ar vaizdo įrašo, tad taip ir lieka neaišku, apie kokį asmenį kalbama. Vien tai parodo, kad informacijos šaltinis nepatikimas.

Melas


Iš įrašo galime suprasti, kad medicininės kaukės sukelia sveikatos sutrikdymą, galima apsinuodyti CO2, gali kilti galvos svaigimas, skausmas ar net alpimas. Tokie teiginiai ne kartą yra paneigti kaip melagingi, mat sveikatos problemų gali kilti tik tokiu atveju, jei asmuo kaukę dėvi netaisyklingai.

Reikėtų atsiminti, kad dar iki pandemijos medikai medicinines kaukes dėvėdavo valandų valandas, pavyzdžiui 10 valandų trunkančios operacijos metu. Taip pat kaukių medicininių kaukių dėvėjimas kai kuriuose kraštuose buvo įprastas reiškinys ir iki pandemijos: Rytų Azijos gyventojai jau kartą buvo susidūrę su SARS viruso epidemija, tad asmenims, kurie jaučia peršalimo simptomus, yra įprasta dėvėti kaukes viešose vietose ir taip neplatinti infekcijos.

Pavyzdžiui, Taivane COVID-19 infekcija nebuvo nustatyta jau daugiau nei 200 dienų. Kaip nurodo „Bloomberg“, skaudžios paskutinės epidemijos pamokos labai padėjo Taivanui tvarkantis su COVID-19 krize. Po SARS patirties 2003 metais, kai susirgo šimtai ir mažiausiai 73 žmonės mirė (Taivanas buvo trečia pagal sergančiųjų skaičių šalis pasaulyje), šalyje imtas steigti skubaus reagavimo kontroliuojant infekcines ligas tinklas.

Vėliau Taivanui teko atlaikyti paukščių gripą ir gripą H1N1. Taigi, salos gyventojų nereikia primygtinai raginti plauti rankas ir dėvėti apsaugines veido kaukes.

Kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija, ilgalaikis medicininių kaukių dėvėjimas, laikantis nurodymų, nesukelia nei CO2 intoksikacijos, nei deguonies trūkumo.

„Dėvėdami medicininę kaukę įsitikinkite, kad ji jums tinka ir yra sandari tiek, kad leistų laisvai kvėpuoti. Niekada nenaudokite vienkartinės kaukės kelis kartus, o jai sudrėkus – pakeiskite kita“, – rašoma oficialiame Pasaulio sveikatos organizacijos internetiniame puslapyje.

Svarbus faktas – kaukė turi leisti žmogui kvėpuoti laisvai. Jei dėvima apsaugos priemonė neleidžia netrukdomai kvėpuoti, atsiranda didelė tikimybė oro trūkumui, galinčiam sukelti sveikatos sutrikimų.

Tačiau ekspertai teigia, kad jokia medicininė kaukė aplink veidą neaprišama taip stipriai, jog trikdytų oro pralaidumą. „Žmogus kaukę nusiims prieš patiriant pavojų, nes jam ji bus tiesiog nepatogi“, – health.com pasakojo chemijos profesorius Indianos universitete Billas Carrollas.

„Tinkamai dėvimos kaukės ir juose esančios medžiagos netrikdys jūsų kvėpavimui. Kvėpavimo sutrikimai yra ženklas, kad jūsų kūnui nepakanka deguonies, tai yra hipoksija (deguonies badas)“, – teigiama BBC straipsnyje, kuriame paneigiama kaukių dėvėjimo žala. Straipsnis paremtas specialistų išvadomis.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/verslas/bloomberg/pavydi-visas-pasaulis-per-200-dienu-ne-vieno-covid-19-atvejo.d?id=85618181
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/veryga-veido-kaukes-vaikams-mokyklose-bus-privalomos.d?id=85666269 https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/kaip-apsisaugoti-nuo-virusu-kodel-reikalinga-kauke-ir-ranku-higienahttps://medicalxpress.com/news/2020-07-mask-pose-health.html https://www.bbc.com/news/53108405https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/gasdina-del-medicininiu-kaukiu-devejimo-tikina-kad-sios-sukels-co2-duju-intoksikacija.d?id=84868373 https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/gasdina-del-medicininiu-kaukiu-devejimo-tikina-kad-sios-sukels-co2-duju-intoksikacija.d?id=84868373
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)