Silpnesnė gravitacija, stipresnė energinga spinduliuotė bei retesnė atmosfera – pagrindiniai efektai, galintys pakeisti dirvą. Spalio pradžioje eksperimentas, skirtas užpildyti šią žinių spragą, iškeliavo į Tarptautinę kosminę stotį.

„Dirvos sveikatos kosmose“ („Soil Health in Space“) eksperimento tikslas yra įvertinti, kaip mikrogravitacijos sąlygomis kinta grybų bei bakterijų suformuoti dirvos grumstai.

Grumstų dydžių pasiskirstymas labai svarbus, nes jis nulemia, kaip gerai dirva sudrėksta ir kaip joje įsitvirtina augalų šaknys. Taip pat grumstuose esančios organinės medžiagos ilgiau išlieka nesuirusios, todėl dirva išlieka derlinga ilgą laiką.

Eksperimento metu bus tikrinama, kaip formuojasi ir išlieka įvairaus dydžio grumstai trijose skirtingos sudėties dirvose: durpingoje, gausioje organinių medžiagų ir molingoje. Bus nagrinėjama dirvos raida esant skirtingai drėgmei, maistinių medžiagų kiekiui bei galimybei laisvai skrajoti mikrogravitacijoje.

Jei paaiškės, kad dirva vystosi analogiškai, kaip ir Žemėje, bus galima tikėtis panašių rezultatų ir Marse. Geresnis supratimas apie dirvos vystymąsi ekstremaliomis sąlygomis gali padėti ir Žemėje, siekiant žemdirbystę padaryti tvaresnę.