Lapkričio 3 dieną vienas internautas savo soc. tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalino „išganinga“ žinute. „COVID-19 – bakterija, o ne virusas, sukelianti plaučių pneumonijas ir taikomas gydymas antibiotikais! Vakcinos prieš bakterijas nekuriamos ir jos per iškvėptą orą neplatinamos!“, – rašo vyras.

Melaginga informacija

Įrašo autoriaus paskyra pilna ir kitų melagingų žinučių, tad susidaro įspūdis, kad tai netikra paskyra, kurios tikslas – skleisti dezinformaciją.

Melas


Kaip nurodo JAV užkrečiamųjų ligų ir prevencijos centras (CDC), COVID-19 ligą sukelia virusas – naujasis koronavirusas. Tai virusas, kuris iki 2019 metų protrūkių nebuvo identifikuotas. COVID-19 yra trumpinys: CO reiškia korona (angl. Corona), VI reiškia virusas (angl. Virus), o D reiškia liga (angl. Disease). 19 nurodo viruso idenfitikavimo metus – 2019.
COVID-19 – bakterija, o ne virusas, sukelianti plaučių pneumonijas ir taikomas gydymas antibiotikais! Vakcinos prieš bakterijas nekuriamos ir jos per iškvėptą orą neplatinamos.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Teigti, kad COVID-19 sukelia bakterija yra klaidinga – juk net ligos pavadinimas nurodo, kad ligą sukelia virusas.

Koronavirusų yra daugiau nei tas, kuris sukelia COVID-19. Tai seniai žinoma virusų grupė, kuri atsakinga ir už paprastą peršalimą, tačiau SARS-CoV-2 yra naujas virusas, kaip minėta, aptiktas tik 2019 metų pabaigoje.

Mokslo bendruomenėje net nevyksta diskusija, kad COVID-19 galėtų sukelti bakterija: atlikti tyrimai vienareikšmiškai parodė, kad tai virusas, o ne bakterija.

Antibiotikai naudojami gydyti ligas, kurias sukelia bakterijos. Kadangi COVID-19 yra ligą, kurią sukelia virusas, antibiotikai kovoti su liga – nepadės. Tačiau tam tikrais atvejais pacientams, kurie gydomi ligoninėje, gali būti skirti antibiotikai, mat įmanoma tuo pačiu metu sirgti ir virusine infekcija ir bakterine, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Įrašo autorius melagingai teigia, kad vakcinos nėra kuriamos, jei infekcijos priežastis bakterija. Tai yra melas. Pavyzdžiui, pneumokokinę infekcija sukelia bakterija Streptococcus pneumoniae, rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) internetiniame puslapyje.

Pneumokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kuri gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai pneumokokinės infekcijos sukėlėjas sukelia plaučių uždegimą, bet gali būti ir meningito, anginos, endokardito (vidiniame širdies sluoksnyje (endokarde) arba širdies vožtuvuose esančio bakterijų ar grybelių židinio sukelta liga) bei kitų ligų priežastimi, tai priklauso nuo infekcinio proceso lokalizacijos. Pneumokokai – viena dažniausia pneumonijų bei viduriniosios ausies uždegimų priežastis“, – rašoma ULAC.

Kaip nurodo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), šiuo metu Lietuvoje vaikai skiepijami nuo pneumokokinės infekcijos 2, 4 ir 12-15 mėn. amžiaus, pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vyresni vaikai ir suaugusieji taip pat turi galimybę pasiskiepyti nemokamai, jeigu priklauso nustatytoms rizikos grupėms.

Kita bakterinė infekcija, nuo kurios galima pasiskiepyti – Meningokokas B, kurį sukelia bakterija Neisseria meningtidis.

„Meningokokinė B tipo infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ir meningitas. Išgyvenus šią infekciją, daliai asmenų gali pasireikšti liekamieji fiziniai, neurologiniai reiškiniai. Taip pat yra tikimybė, jog sirgę meningokokine infekcija asmenys vėliau gali jausti psichologinius ir elgesio padarinius – nerimą, patiria emocinių sunkumų, jiems sunkiau mokytis“, – rašoma tinklapyje meningokokas.lt.

Taip pat įrašo autorius melagingai tikina, kad bakterine infekcija neįmanoma užsikrėsti „per iškvėptą orą“. Tai netiesa – pneumokokine ar meningokokine infekcija galima užsikrėsi oro-lašeliniu būdu.

Šaltiniai:


https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html#Basics
https://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/skiepijimas-vienas-is-antimikrobinio-atsparumo-stabdymo-budu
http://www.ulac.lt/lt/ligos/P/pneumokokine-infekcija
https://www.meningokokas.lt/pozymiai-ir-simptomai
http://www.ulac.lt/ligos/M/meningokokine-infekcija
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)