Kaip skelbia BBC, tyrimai rodo, kad Velse sukurta kvėpavimo analizė beveik iš karto gali atskirti COVID-19 nuo kitų krūtinės ląstos infekcijų. Naujasis testas tiria iškvėpto oro cheminę sudėtį. Testus sukūrė įmonė „Imspex Diagnostics“. Sergančiųjų COVID-19 iškvėpto oro cheminę analizę atliko Lafboro universiteto mokslininkai. Šio tyrimo išvados publikuotos žurnale „The Lancet’s EclinicalMedicine“.

Naują testavimo būdą išradusi įmonė teigia, kad testui atlikti skirtas priemones galėtų parengti per 6 mėnesius – jei tik tam gautų reikalingą finansavimą.

„Potencialas labai jaudina. Testas atsakymą parodo iškart, tad galėtų būti atliekamas ir netradicinėje ligoninės aplinkoje“, – sako įmonės direktorius Santi Domingez. Anot jo, tai neinvazinis tyrimas, kuriam atlikti nereikia kažkokio išskirtinio specialisto – paimi mėginį ir iškart gauti atsakymą.

Naujausią įrenginį „Imspex“ sukūrė savo būstinėje Cynono slėnyje, Velso pietuose.

Iš pradžių ši technologija buvo naudojama kuriant testus, kurie nustatytų tokias ligas kaip plaučių vėžys ir kaip greitai atskirti bakterines ir virusines kvėpavimo takų ligas.

Tačiau kai naujasis koronavirusas tapo pasauline pandemija, įmonė nusprendė savo diagnostikos pastangas sutelkti naujosios ligos diagnozavimui. Kaip teigia įmonės atstovai, jie jau turėjo visą reikalingą patirtį, tad prasidėjus COVID-19 tereikėjo veiklą nukreipti į tą pusę.

Testų efektyvumo eksperimentas vykdytas dviejose Edinburgo ir Dortmundo ligoninėse. Tirti buvo pacientų, besiskundusių dusuliu, iškvėpto oro mėginiai. Tyrėjai įrenginio pagalba ieškojo cheminių junginių, kurie leistų greitai atskirti COVID-19 infekciją nuo kitų kvėpavimo takų ligų. Vėliau diagnozė buvo tvirtinama įprastais metodais.

Kaip rašoma išplatintame pranešime spaudai, jeigu paaiškės, kad testo rezultatai yra patikimi, tai leis labai greitai nustatyti užsikrėtimus medicinos įstaigose ir personalas turės daugiau galimybių apsisaugoti nuo infekcijos.

Kol kas toks testavimo būdas sugebėjo aptikti COVID-19 ir 80 proc. tikslumu identifikuoti COVID-19 sergantį individą. Naujasis testas sugebėjo COVID-19 atskirti nuo tokių ligų kaip astma bei bakterinis plaučių uždegimas.

Tačiau tyrime dalyvavo apie 100 žmonių, todėl rezultatus teks dar kartą patikrinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)