Patobulinimus atliks „BAE Systems“. Tai - tik dalis darbų, įtrauktų į 500 milijonų eurų vertės pėstininkų kovos mašinų atnaujinimo programą. Žinoma, bus atnaujinama elektronika, valdymo įrenginiai ir visa kita, ką reikia keisti, kad CV90 išliktų naudingas dar ne vieną dešimtmetį.

CV90 - tai švedų sukurta pėstininkų kovos mašina. Pirmieji modeliai (Mk. I ir Mk. II) turėjo 30 mm. automatinę patranką, vėlesni - 35 ar 40 mm ginklus. 14 litrų „Scania“ variklis leidžia CV90 pasiekti 70 km/val. greitį, o ir bekelėje ši mašina pasirodo neblogai. CV90 sveria apie 35 tonas ir yra pakankamai kompaktiška, todėl yra lengvai transportuojama ir tikrai padeda pėstininkų patruliavime. CV90 naudoja Švedija, Šveicarija, Nyderlandai, Norvegija, Suomija, Danija ir Estija. Ateityje CV90 naudotojų tik daugės.

Norvegų CV90 jau patruliavo Afganistane, tik kodėl su gumos kompozito vikšrais? Pasirodo, jie turi nemažai privalumų:

  • Svoris. Guminiai vikšrai yra lengvesni - CV90 atveju svorio skirtumas siekia beveik vieną toną. Tai padeda sumažinti mašinos degalų sąnaudas arba atlaisvina svorio, kurį galima užpildyti papildomais šarvais, ginkluote ar įranga.
  • Triukšmas. Gumos kompozito vikšrai rieda žymiai tyliau. Skirtumas ypač pastebimas CV90 viduje - čia triukšmo lygis guminių vikšrų pagalba sumažinamas net 65 proc. Tai padės sumažinti įgulos patiriamą nuovargį ir kenksmingą poveikį klausai.
  • Vibracija. Guma sugeria vibracijas, kurios yra ne tik nemalonios įgulai, bet ir kenkia elektronikai.

Viską susumavus, CV90 su gumos kompozito vikšrais veiks tyliau, patikimiau ir ne taip vargins įgulą. Galbūt pastarasis faktorius daug kam atrodys ne toks jau svarbus, tačiau pavargusi įgula yra neefektyvi įgula. Pavargę žmonės padaro daugiau klaidų. Be to, taikos metu būtina saugoti karių klausą.

Greičiausiai guminius vikšrus matuosis ne tik Nyderlandų, bet ir kitų šalių CV90. Tikėtina, kad jei tokie vikšrai pasirodys patikimi ir veiksmingi, jie paplis ir po kitą karinę techniką.