Mėnulyje, skirtingai nei Žemėje, skysto vandens kūnų nėra, tačiau, anot mokslininkų, pirmadienio radinys leidžia daryti išvadą, kad visgi Mėnulyje vandens pėdsakų yra daugiau nei manyta: vandens molekulės įkalintos paviršiaus mineraluose, o ne vien ledo pavidalu sunkiai prieinamose Mėnulio šešėliuose.

„SOFIA aptiko šiek tiek vandens. Pavienių vandens molekulių Saulės apšviestose Mėnulio teritorijose. Jeigu tas visas molekules sutelktume į vieną vietą, tai būtų maždaug 354 mililitrų vandens kubiniame metre Mėnulio dirvos. O kubinis metras maždaug 30 kubinių pėdų. Tarsi 354 mililitrų talpos buteliuke vandens būtų daug purvo. Taigi, taigi žymiai sausiau nei sausiausia pasaulio dykuma“, – sako NASA astrofizikos vadovas Paulas Hertzas.

Gauti rezultatai leidžia teigti, kad vandens yra visame Mėnulio paviršiuje, o ne vien šaltuosiuose regionuose, kaip kad manyta anksčiau. 2018 metais NASA mokslininkai patvirtino, kad Mėnulio paviršiuje yra vandens – tada šaltuose jo krateriuose aptiko ledo kristalų. Saulės apšviestose vietose rastas vanduo ne toks koncentruotas, kaip kad ledo pavidalu rastas prieš porą metų, tad pirmiausia mokslininkai bandys išgauti vandens būtent iš šaltųjų Mėnulio užkaborių, pažymi P. Hertzas.

„Taip, prieinamumas šiuo atveju visada bus labai svarbus klausimas. Mes kol kas neįsivaizduojame, kaip Mėnulyje išgauti vandens. Štai kodėl pirmiausia bus siunčiami robotizuoti instrumentai. Tik po jų keliaus pirmieji mokslininkai, kurie ten atliks mokslinių eksperimentų ir išsiaiškins, ar iš viso įmanoma Mėnulyje išgauti vandens. Pirmieji į Mėnulį keliausiantys tyrėjai patys nuo vandens priklausomi nebus“, – teigia NASA astrofizikos vadovas.

Ar SOFIA Mėnulio paviršiuje aptiktas vanduo bus lengvai prieinamas ir išgaunamas tyrimams, parodys laikas. Dabar mokslininkai nori paieškas išplėsti po visą į Žemę atsuktą Mėnulio pusę ir įsitikinti, ar ten yra vandens. Be to, ekspertai siekia nustatyti, ar vanduo Mėnulio paviršiuje stabilus, ar migruoja jam keičiant poziciją, sako P. Hertzas.

NASA planuoja į Mėnulį vėl pasiųsti ir astronautų – tai būtų misija, padėsianti pagrindus ir misijai į Marsą, kuri neabejotinai įvyks. Toms pastangoms labai pasitarnautų ir prieinami šaltiniai, kuriose Mėnulyje bus galima išgauti vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)