Kilmė

Įvairūs šio anglų kalba parengto 18 minučių trukmės melagingo vaizdo įrašo variantai internete buvo randami jau nuo spalio 12 dienos. Spalio 24 dieną vienas lietuvaitis išvertė į lietuvių kalbą vos daugiau nei 4 minučių ištrauką ir ji tapo sensacija – 2,4 tūkst. žmonių ja pasidalino.

Vaizdo įrašo ištraukoje matome Dublino universiteto koledžo (UCD) profesorę, euroskeptikų Airijos laisvės partijos pirmininkę Dolores Cahill. Ši, apsupta savo bendražygių iš „Pasaulio gydytojų alijanso“, tikina, kad žmonės neturi ko bijoti.

Melaginga informacija

„Norime pranešti, kad turime gerų naujienų: koronavirusas yra sezoninis virusas, sukeliantis ligas ir simptomus nuo gruodžio iki balandžio, ir, kad žmonėms, kurie turi simptomų yra gydymo priemonių, tokių kaip hidroksichlorochino steroidų ir cinko inhaliacijos, todėl nereikia izoliuotis, nereikia bijoti, nereikia kaukių, nereikalinga socialinė distancija ar karantinas. Jie uždaro žmones namuose dėl pernykščio gripo, tuo metu, kai mes turime veiksmingą gydymą“, – vaizdo įraše sako D. Cahill.

Visa tai – melaginga informacija.

Melas

Ji teigia, kad naujasis koronavirusas yra sezoninis virusas, kuris veikia nuo gruodžio iki balandžio mėnesio. Tačiau užtenka pasižiūrėti į dabartinių atvejų statistiką – dar ne gruodis, o Lietuva jau daužo COVID-19 atvejų antirekordus.

Kol kas mokslininkai teigia, jog yra per anksti teigti, kad COVID-19 yra sezoninis virusas. Tačiau spalio mėnesio pradžioje pasirodė naujas tyrimas, publikuotas žurnale „Nature“. Nors kvėpavimo takų virusai dažniausiai būna sezoniniai (įskaitant ir gripą), kol kas tyrėjų duomenys rodo, kad COVID-19 mus kankins visus metus.

Kaip žiniasklaidai komentavo vienas iš tyrimų autorių Harvardo T. H. CHAN visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologas Mauricio Santillana, koronaviruso perdavimas įmanomas ir šiltose bei drėgnose vietose. Tai, anot vieno iš tyrimo autoriaus, parodė JAV vasaros sezono epidemiologinė situacija.

Kol kas yra per mažai mokslinių tyrimų, kad būtų galima drąsiai teigti, kad tai sezoninis virusas ir jis plinta tik gruodžio-balandžio mėnesiais. Tačiau aišku, kad tai nėra gripas.

Kitas vaizdo įraše girdimas pareiškimas – nereikia jokių apsaugos priemonių, nes nuo COVID-19 yra vaistų. D. Cahill įvardija antimaliarinį vaistą, kurį dažnai giria JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Tačiau, kaip praneša Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), hidroksichlorochinas labai mažai sumažina hospitalizuotų COVID-19 pacientų mirštamumą arba net visai nesumažina, palyginus su standartine priežiūra – sumažina arba visai nesumažina, palyginti su standartine priežiūra. Tad pacientų gydymas šiuo vaistu yra nutrauktas.

Tiek PSO, tiek JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ne kartą yra sakę, kad virusą galima suvaldyti tik derinant epidemiologines priemones, tokias kaip vakcina, ir elgesio pokyčius higienoje, įskaitant rankų plovimą, socialinį atsiribojimą ir kaukių dėvėjimą.

Šaltiniai:

  • https://www.nature.com/articles/d41586-020-02972-4
  • https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm
  • https://sam.lrv.lt/koronavirusas
  • https://www.who.int/news/item/04-07-2020-who-discontinues-hydroxychloroquine-and-lopinavir-ritonavir-treatment-arms-for-covid-19
  • https://www.boomlive.in/fake-news/world-doctors-alliance-video-repeats-debunked-covid-19-conspiracies-10361
  • https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/ucd-professor-asked-to-resign-from-eu-committee-over-covid-19-claims-1.4277698
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)