Kiap rašoma pranešime spaudai, perkant internetu, priešingai nei tradicinėje parduotuvėje, ne visuomet yra galimybė atidžiai apžiūrėti tai, ką norima įsigyti. Seniau žmonės programinę įrangą pirkdavo CD, DVD ar USB laikmenose, tad būdavo šiek tiek lengviau išvengti rizikos įsigyti nepatikimą prekę. Kaimynystėje esantį pardavėją dažnas pirkėjas žinodavo ir juo pasitikėdavo, tad kiekvienas turėdavo galimybę paliesti originalią pakuotę ir ieškoti ant jos ieškoti autentiškumo žymų.

Vis dėlto, kai perki programinę įrangą internetu, įsitikinti ar ji tikrai originali – ne visada paprasta. Patrauklus internetinis pasiūlymas gali slėpti suklastotą, pavogtą arba be tinkamos licencijos parduodamą programinę įrangą.

Penki patarimai, kaip saugiau pirkti programinę įrangą internete

Žinoma, tai nereiškia, kad programinės įrangos pirkimas internetu yra neteisingas sprendimas, tačiau reikėtų laikytis kelių atsargumo patarimų:

1. Pasirinkite įgaliotą internetinį pardavėją, kuriuo pasitikite arba įsigykite tiesiogiai iš internetinių parduotuvių.
2. Patikrinkite pardavėjo internetinės parduotuvės skiltį „Susisiekite su mumis“ arba „Apie mus“. Jei nerandate kontaktinės informacijos, dažnu atveju tai gali reikšti, kad programinės įrangos klastotojai slepia savo vietą ir nenori atskleisti įmonės tapatybės.
3. Venkite svetainių, kurios užsiima aukcionais.
4. Naudokite saugų mokėjimo metodą ir neatsiskaitykite grynaisiais.
5. Išsaugokite užsakymų puslapius, elektroninius laiškus, kvitus ir sąskaitas faktūras, susijusias su programinės įrangos pirkimu. Jei įtariate, kad programinė įranga padirbta, gali prireikti šių išsaugotų dokumentų.

Specialus įspėjimas: licencijos rakto pirkimas

Vartotojai, ieškodami pigiausios galimybės įsigyti „Microsoft“ programinę įrangą internete, kartais susiduria su puslapiais, kuriuose galima įsigyti licencijos raktus. Šie pasiūlymai paprastai siūlo itin patrauklias raktų kainas, kurie atrakina naujausias „Windows“ ar „Office“ versijas. Nežinomi pardavėjai, dažniausiai iš tolimųjų šalių, žada, kad pateikta opcija yra saugi ir patikima.

Svarbu žinoti, kad išskyrus (fizines) produkto raktų korteles, parduodamas kartu su autentiškumo sertifikatais, „Microsoft“ neparduoda licencijos raktų kaip atskirų produktų. Šie raktai gali būti pavogti, suklastoti arba jie gali būti skirti aptarnauti bendroves ar kitas organizacijas. Pastarojo tipo raktai yra susieti su konkrečia organizacija ir jais gali naudotis tik jos darbuotojai.

Jei vartotojas nusiperka pavogtą arba padirbtą programinės įrangos licencijos raktą ir bando suaktyvinti „Windows“ arba „Office“ – aktyvacija gali ir nesuveikit, nes raktas jau bus naudojamas kitame kompiuteryje. Vėliau „Microsoft“ turės blokuoti jo naudojimą, kai gaus pranešimą, kad licencijos raktas buvo pavogtas.

Brangiai įgyta patirtis

Problemos, susijusios su operacinės sistemos ar „Office“ programų aktyvavimu, gali tapti mažiausiu rūpesčiu. Neoriginalios programinės įrangos pardavimas taip pat yra susijęs su nusikalstamų grupuočių veikla, kurie į kompiuterį gali įdiegti kenksmingas programas, skirtas neigiamai paveikti kompiuterio sistemą ir vykdyti kenkėjišką veiklą.

Tyrimų įmonė „IDC“* nustatė, kad viena iš trijų piratinių kompiuterio programinės įrangos kopijų sukelia kompiuterio ar tinklo efektyvumo ir stabilumo problemas: programišiai gali rinkti informaciją, kuri skirta nepageidaujamai reklamai, pavogti slaptažodžius, prisijungimo duomenis ar kitą jautrią informaciją. Taip pat sukčiai gali sekti paieškos įpročius ar netgi perrimti kompiuterio kontrolę. Deja, bet užkrėstos programinės įrangos problemų šalinimas reikalauja laiko ir pinigų. „IDC“ apskaičiavo, kad Europos vartotojai, bandydami pašalinti užkrėsti programinę įrangą, vidutiniškai vienam tokiam atvejui praleidžia 10 valandų.

Praneškite apie padirbtą programinę įrangą

Daugiau patarimų kaip nustatyti ar „Microsoft“ programinė ir aparatinė įranga yra tikra, rasite svetainėje „How to Tell“.

Jei įtariate, kad gavote padirbtą programinę įrangą, praneškite apie tai „Microsoft“, kuri stengiasi padėti klientams, kurie nesąmoningai įsigijo suklastotą „Microsoft“ programinę įrangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)