Kaip ir kasmet nuo spalio 2 dienos iki lapkričio 7 dienos danguje vyksta neįtikėtino grožio reiškiniai, žinomi kaip Orionidų lietūs. Maksimumą jis pasiekia šiomis naktimis. Per valandą galima tikėtis pamatyti nuo 15 iki 20 meteorų.

Orionidais meteorai vadinami dėl judėjimo krypties – plika akimi žiūrint atrodo, jog jie skrieja nuo Oriono (Medžiotojo) žvaigždyno.

Kaip rašo „Business insider", meteorų bareliai į žemės atmosferą rėžiasi neįprastu greičiu – maždaug 238 000 km/h.

Meteorų lietus

Tai reiškia, kad jie gali palikti švytinčius kosmoso šiukšlių takus, kurie danguje šviečia kelias sekundes ar net minutes. Kai kurie Orionidai keliauja taip greitai, kad sprogsta į ugnies kamuolius ir sukuria ilgalaikius šviesos sprogimo pliūpsnius.

Orionidų meteorai yra sukeliami Žemės skriejimo dideliu greičiu per garsiosios Halio kometos orbitinį kelią. Kometos paliktas šleifas yra nusėtas nuolaužomis ir dulkelėmis, kurios susiduria su Žemės atmosfera ir ryškiai suliepsnoja.

Halio kometa mūsų naktiniame danguje pasirodo vos kartą per 75-76 metus, paskutinį kartą ji pasirodė 1986 m., o kitą kartą danguje ji bus matoma 2061 m. Visgi, kasmet ji iš toli Orionidų meteorų lietaus pavidalu Žemei pažeria linkėjimų.

Kaip stebėti meteorų lietų

Po spalio 21 ir 22 dienos vidurnakčio, kai Orionidai būna aukščiausiai danguje, suraskite aiškų meteorų (žvaigždžių) vaizdą.

Duokite akims apie 30 minučių prisitaikyti prie tamsos, tada galėsite žiūrėti pasirodymą iki aušros. Šokančių žvaigždžių didžiausias pikas buvo ankstyvas spalio 22 dienos (ketvirtadienio) rytas, tačiau kelias dienas vis dar bus galima tai matyti.

Orionidų intensyvumas yra 12 metų ciklas. Paskutinis ciklo pikas buvo 2006 m. Remiantis Amerikos meteorų draugijos duomenimis, praėjusių metų pasirodymas buvo didesnis nei vidutinis, jo kulminacija buvo 30 žibančių žvaigždžių per valandą.

Po Orionidų kitas meteorų lietus bus Šiaurės Tauridai, kurių pikas yra lapkričio 11 ir 12 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)