Bet to, vaikai ir jauni žmonės, kaip pavyko išsiaiškinti ekspertams, atlieka svarbesnį vaidmenį viruso plitime, ypač tarp namų ūkių, nei kad manyta anksčiau, teigiama darbe, kurį rugsėjo 30 dieną specializuotame leidinyje „Science“ paskelbė mokslininkai iš Jungtinių Valstijų ir Indijos.

Prinstono aplinkosaugos instituto, Johnso Hopkinso universiteto ir Kalifornijos Berklio universiteto mokslininkai, bendradarbiaudami su sveikatos apsaugos pareigūnais iš Indijos Tamil Nafu it Andra Pradešo valstijų, analizavo 575 tūkst. 71 asmens, turėjusio ryšį su 84 tūkst. 965 patvirtintais COVID-19 (sukelto SARS-CoV-2) atvejais infekcijos plitimo kelią ir mirštamumą. Tai didžiausias kol kas pasaulyje atliktas ne tik naujojo koronaviruso, bet ir kitų užkrečiamų ligų kontaktų tyrimas (tai procesas, kurio metu nustatomi su infekuotu žmogumi kontaktą turėję asmenys).

Prinstono aplinkosaugos universiteto mokslininkas Ramanamas Laxminarayanas, kuris ir vadovavo šiam precedento neturinčiam tyrimui, sako, kad šis mokslinis darbas atskleidė, koks svarbus SARS-CoV-2 plitimui vadinamasis „superplatintojų“ vaidmuo – tai nedidelė procentinė dalis užsikrėtusių žmonių, itin veiksmingai perduodančių virusą kitiems. Ekspertai išsiaiškino, kad 71 proc. užsikrėtusiųjų savo kontaktų neužkrėtė, o vos 8 proc. užsikrėtusiųjų atsakingi už 60 proc. naujų infekcijų.

„Mūsų tyrimas – didžiausias empyrinis superplatintojų vaidmens įrodymas, apie kokį tik žinoma infekcinių ligų kontekste. Pasirodo, superplatintojų egzistavimą COVID-19 kontekste galime įvardyti greičiau ne kaip išimtį, o kaip taisyklę – tiek Indijoje, tiek kitose ligos paveiktose teritorijose“, – paaiškina R. Laxminarayanas.

Mokslininkų gauti įrodymai suteikia daug vertingų įžvalgų dėl COVID-19 plitimo ir mirštamumo tokiose šalyje kaip Indija, kur ši liga jau pražudė 96 tūkst. žmonių, o tai labai liūdni skaičiai išteklių stokojančioms populiacijoms, akcentuoja mokslininkai. Ekspertai išsiaiškino, kad su koronavirusu susijusios mirtys Indijoje dažniausiai ištinka vidutiniškai po šešių dienų nuo paciento hospitalizavimo (Jungtinėse Valstijoje – po vidutiniškai 13 dienų).

Be to, mirtys nuo koronaviruso Indijoje koncentruojasi 50–64 metų amžiaus kategorijoje (palyginimui Jungtinėse Valstijose miršta daugiausiai vyresni nei 60 metų asmenys).

Tyrimą atlikę mokslininkai taip pat skelbia turintys pirmųjų tokio didelio masto įrodymų, jog Indijoje įvedus karantiną pavyko pastebimai sumažinti viruso plitimą.

Nustatyta, kad tikimybė, jog žmogus, apsikrėtęs naujuoju koronavirusu (nepriklausomai nuo amžiaus), gali užkrėsti, kitą svyruoja nuo 2,6 proc. bendruomenėje iki 9 proc. tame pačiame namų ūkyje. Mokslininkai išsiaiškino, kad vaikai ir jauni žmonės (jie sudaro trečdalį visų COVID-19 atvejų) yra itin svarbūs platinant virusą (tirtose bendruomenėse).

„Vaikai tokiomis sąlygomis yra labai veiksmingi platintojai, anksčiau nė viename tyrime į tai nebuvo atkreiptas dėmesys. Mums pavyko išsiaiškinti, kad viruso atvejai ir mirštamumas koncentruojasi jaunesnėje amžiaus grupėje, nei kad tikėjomės, kliaudamiesi tyrimais turtingesnėse valstybėse“, – komentuoja R. Laxminarayanas.

Vaikai ir jauni žmonės, remiantys tyrimu, labiau rizikuoja užsikrėsti koronavirusu nuo savo amžiaus asmenų. Visose amžiaus grupėse žmonės labiau rizikuoja užsikrėsti būtent nuo savo amžiaus sergančiųjų. Iš esmės tikimybė užsikrėsti naujuoju koronavirusu svyruoja nuo 4,7 proc. mažos rizikos kontaktams iki 10,7 proc. didelės rizikos kontaktams.

Tyrimas „COVID-19 epidemiologija ir perdavimo dinamika dvejose Indijos valstijose“ leidinyje „Science“ paskelbtas rugsėjo 30 dieną. Prie darbo prisidėjo Nacionalinis mokslo fondas ir Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Tai nėra pirmas tyrimas, pasiekiantis tokias išvadas. Ankstesnėje Honkongo kontaktų atsekimo ataskaitoje nustatyta, kad tik 20 proc. žmonių, sergančių COVID-19, buvo atsakingi už 80 proc. naujų užkrėtimų, o iki 70 proc. užsikrėtusių žmonių viruso neperdavė niekam daugiau.

Taip pat gegužę JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų atvejų atliktas tyrimas parodė, kad mažiausiai 52 žmonės buvo užsikrėtę choro repeticijoje – greičiausiai nuo vieno superskleidėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)