Rugsėjo 28 dieną „USS Stout“ užbaigė 208 dienas trukusią misiją ir pagaliau grįžo į uostą. Laivo įgula beveik septynis mėnesius nematė savo artimųjų ir neturėjo galimybės pajusti tvirtą žemę po kojomis. Tai – labai neįprastas rekordas, nes paviršiniai karo laivai įprastomis sąlygomis jūroje tiek laiko nebūna. Kas kelis mėnesius jūreiviai sugrįžta namo ir dažnai turi galimybę pasivaikščioti draugiškos valstybės krantuose. Tik ne šįkart.

„Stout“ tarnavo prie Artimųjų Rytų. Čia jis padėjo užtikrinti laisvą komercinių laivų judėjimą Hormūzo sąsiauriu – tai yra strategiškai labai svarbus vandens kelias tarp Omano įlankos pietryčiuose ir Persijos įlankos pietvakariuose. Kokius rekordus „Stout“ pagerino?

Lėktuvnešis „USS Dwight D. Eisenhower“ ir kreiseris „USS San Jacinto“ jūroje praleido po 160 dienų. Tiesa, visi šie rekordai buvo pasiekti šiemet.

Tikriausiai jau galite pasakyti, kodėl šie laivai būtent šiemet laužo šiuos rekordus – taip, dėl to kalta ta nelemta pandemija. Karinių laivų įgulos gyvena sąlyginai ankštose patalpose, kuriose saviizoliacija yra sunkiai įmanoma. Taigi, bet koks ligos proveržis laive keltų mirtiną pavojų visai įgulai. JAV Karinis jūrų laivynas stengiasi vengti tokių grėsmių, todėl laivai į namų uostus grįžta gerokai rečiau nei iki pandemijos. Dėl tos pačios priežasties karo laivai nelanko net ir draugiškų šalių uostų. Tai – didžiulis krūvis jūreiviams, tačiau niekas niekada niekur nesakė, kad karo tarnyba turi būti lengva.

Tačiau COVID-19 nebuvo vienintelė priežastis, kodėl „Stout“ tiek laiko praleido jūroje. Portalas Popularmechanics.com teigia, kad kita priežastis yra laivų trūkumas JAV laivyne – būtų buvę sunku surasti, kuo „Stout“ galima pakeisti. Tiesa, kada nors tai pasikeis – Laivynas norėtų išauginti savo gretas iki daugiau nei 500 laivų. Tam prireiks ne vieno dešimtmečio ir ne vienos politinės kovos už finansavimą, tačiau rezultatas turėtų būti teigiamas – galimybė veikti bet kuriame pasaulio krašte ir atsverti grėsmes karštuose regionuose.