Amerikiečiai H. J. Alteris ir Ch. M. Rice'as bei britas M. Houghtonas Nobelio premijos laureatais tapo už savo indėlį į kovą su per kraują pernešamu hepatitu C, kuris yra pasaulinė sveikatos problema, kelianti pavojų žmonėms visame pasaulyje.

H. J. Alteris prie hepatito C viruso atradimo prisidėjo metodologiniais tyrimais, kurie parodė, kad dažnai lėtinį hepatitą sukeldavo nežinomas virusas.

M. Houghtonas, pasitelkęs iki tol neišbandytą būdą, išskyrė naujojo viruso genomą, kuris buvo pavadintas hepatito C virusu.

Ch. M. Rice'as pateikė įrodymų, kad tik hepatito C virusas galėjo sukelti būtent šį hepatitą.

Taigi, dėl šių mokslininkų indėlio hepatito C virusas gali būti pažabotas. Dėl jų tyrimų tapo įmanoma išrasti naujus kraujo testus ir vaistus, kurie išgelbėjo milijonų žmonių gyvybes.

Nobelio premijos laureatai, be tarptautinės šlovės, pasidalys ir 10 mln. Švedijos kronų (apie 950 tūkst. eurų)

Antradienį ir trečiadienį atitinkamai bus paskelbti Nobelio fizikos ir chemijos premijų laureatai.

Ketvirtadienį ir penktadienį bus paskelbti literatūros ir taikos premijų laureatai, o Nobelio premijų savaitę pirmadienį, spalio 12 d., užbaigs Nobelio ekonomikos premijos laureato paskelbimas.

Nuspėti Nobelio premijų laureatus yra ypač sunku, nes premijas teikiančios institucijos nominuotų žmonių vardų neskelbia 50 metų po premijos įteikimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)