Viena jų rūšis – magnetarai – taip vadinama būtent dėl išskirtinai stipraus magnetinio lauko. Dabar Insight kosminio rentgeno teleskopo komanda paskelbė apie stipriausio magnetinio lauko aptikimą. Objektas-rekordininkas yra pulsaras – labai greitai besisukanti neutroninė žvaigždė, – žinomas katalogo numeriu GRO J1008-57.

Į pulsarą krenta medžiaga iš žvaigždės-kompanionės, tad kartais ten kyla energingi žybsniai. 2017 metų rugpjūtį kilusio žybsnio metu išmatuotas sistemos spektras atskleidė vieną spektro liniją, kurios energija siekia 90 kiloelektronvoltų – apie 50 tūkstančių kartų daugiau, nei regimųjų spindulių fotonai. Nors tai toli gražu nėra aukščiausios energijos fotonai, atsklindantys iš kosmoso, spektro linijos egzistavimas rodo, kad aplink pulsarą vyksta ypatingi procesai.

Magnetinio lauko pagautos elektringos dalelės skrieja aplink pulsarą ir yra reguliariai įgreitinamos, o jų skleidžiamos spinduliuotės dažnis priklauso nuo magnetinio lauko stiprumo. 90 kiloelektronvoltų atitinka maždaug vieno milijardo teslų magnetinį lauką; palyginimui, Žemės magnetinis laukas tesiekia apie 50 mikroteslų, šaldytuvo magnetuko – apie 10 militeslų, o magnetinio rezonanso tomografo – keletą teslų.