Kai tik mokslininkai ėmė rimčiau tyrinėti Saulės dėmes, jie pastebėjo tam tikrą ramybės ir aktyvumo ciklą, kuris kartojasi kas 11 metų. Nuo XVIII amžiuje prasidėjusių stebėjimų pradžios buvo užfiksuoti 24 tokie ciklai. Anot iš NASA ir Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) specialistų sudarytos grupės, 2019 metų gruodžio mėnesį Saulė įžengė jau į 25-ąjį ciklą, rašo sciencealert.com.

Niekas jūsų nekaltins, jei ir nepastebėjote pokyčių – nebuvo jokių tai pastebėti leidžiančių šviesos žybsnių ar kažkokių kosminių fanfarų. Atsirado tik žemos temperatūros šešėlių, vadinamų Saulės dėmėmis.

„Fiksuojame visas mažytes Saulės dėmes, kurios žymi naujojo ciklo pradžią. Jos yra tarsi ateities pranašai, kurie parodo, kad ateityje laukia didžiuliai Saulės fejerverkai. Tik daugybę mėnesių sekdami šiuos pokyčius, galima pasakyti, kada yra dviejų ciklų sandūra“, – teigia Pasaulinio duomenų centro Saulės dėmių indekso ir Ilgalaikių Saulės stebėjimų direktorius Fredericas Clette.

Tačiau nepaisant šių 11 metų trukmės ciklų fiksavimo jau daugybę metų, mes vis dar nežinome, kokie mechanizmai valdo šiuos ciklus. Žvaigždžių periodiškumas yra gana dažnas reiškinys, o Visatoje yra daugybė objektų, kurie turi prašviesėjimo-užtamsėjimo ciklus, kurie yra tokie reguliarūs, kad galite pagal juos ir savo laikrodį susistatyti.

Geriausias būdas nustatyti Saulės ciklus yra magnetinių laukų pokyčių analizavimas, o juos valdo giliai esančios sudėtingos plaukiančios plazmos srovės.

Kas tiksliai traukia ir stumia šias sroves ir dar daro tai ritmiškai – kol kas nėra aišku, tačiau manoma, kad ciklų periodiškumas yra susijęs su planetų orbitomis.

„Išeidami iš Saulės minimumo ir artėjant link 25-tojo Saulės maksimumo, svarbu prisiminti, kad Saulės aktyvumas niekada nesustoja: jis nuolatos kinta, tarsi svyruojanti švytuoklė“, – teigia NASA mokslininkė Lika Guhathakurta.

Nors pakilimų ir nuosmukių ciklas trunka 11 metų, žymiai tikslesnis yra 22 metus trunkantis Saulės ciklas, kurio metu vietomis apsikeičia Saulės ašigaliai.

Šių pokyčių stebėjimas leidžia mums tiksliau prognozuoti kosminius orus, kuriems didelę įtaką turi dideli įkrautos plazmos ir radiacijos pliūpsniai, išmetami į kosmosą, ypač esant Saulės maksimumui.

Prireiks dar penkerių metų, kol galėsime sakyti, kad jau esame agresyvioje Saulės ciklo fazėje. Tačiau tai nereiškia, kad neturimėtume rūpintis tuo dabar.

Ar 25 Saulės ciklas surengs įspūdingą šou, pamatysime ateityje – tačiau bet kuriuo atveju jis neturėtų būti labai griausmingas. 24 ciklas buvo gana ramus – tačiau tik lyginant su ankstesniais ciklais, kurie buvo stipresni nei įprasta.

Tačiau, kaip pastebi NOAA Kosminių orų prognozių centro valdybos pirmininkas ir fizikas Dougas Bieseckeris, tai, kad Saulės ciklas yra ne toks aktyvus, kaip įprtasta, tai nereiškia, kad nėra ekstremalaus kosminio oro rizikos.

Jis primena, kad Saulės poveikis mūsų kasdieniam gyvenimui yra realus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)