Pirmadienį, rugsėjo 14 d., tyrėjai žurnale „Cell“ paskelbė, kad „Ab8“ itin veiksmingai gydo ir užkerta kelią SŪRS-CoV-2 infekcijai, atlikus tyrimus su pelėmis ir žiurkėnais, skelbia scitechdaily.com. Dėl molekulės dydžio ji ne tik gali geriau pasklisti audiniuose ir veiksmingiau neutralizuoti virusą, bet ir suteikia galimybę vaisto skirti alternatyviais būdais, įskaitant inhaliaciją. Svarbu paminėti, jog ši molekulė neprisijungia prie žmogaus ląstelių, vadinasi, neturėtų sukelti neigiamo šalutinio poveikio.

„Ab8“ įvertino mokslininkai iš Chapel Hill miestelyje įsikūrusio Šiaurės Karolinos universiteto, Teksaso universiteto Medicinos fakulteto Galvestone, Britų Kolumbijos universiteto ir Saskačevano universiteto.

„Ab8 gali būti ne tik potencialus vaistas nuo COVID-19, bet ir apskritai užkirsti kelią SŪRS-CoV-2 sukeliamai infekcijai, – sakė vienas iš tyrimo autorių dr. Johnas Mellorsas, Pitsburgo universiteto Medicinos centro Infekcinių ligų skyriaus vadovas. – Didesni antikūnai padėjo įveikti kitas infekcines ligas ir yra gerai toleruojami žmogaus organizmo. Viliamės, kad „Ab8“ taps veiksmingu vaistu COVID-19 sergantiems pacientams ir padės apsaugoti tuos, kurie nepersirgo šia infekcija ir neturi imuniteto.“

Mažytė antikūno sudedamoji dalis yra kraujyje randamo antikūno imunoglobulino sunkiosios grandinės kintamoji sritis. Ji buvo aptikta tikrinant daugiau nei 100 mlrd. potencialių kandidatų, naudojant SŪRS-CoV-2 spyglinį baltymą. Molekulė sukuriama, kai sunkiosios grandinės sritis susijungia su imunoglobulino „uodegos“ srities dalimi. Naujasis darinys pasižymi įprasto dydžio antikūno savybėmis, tačiau yra gerokai mažesnis.

„Abound Bio“, neseniai įsteigta įmonė, kurią remia Pitsburgo universiteto Medicinos centras, gavo licenciją gaminti „Ab8“ pasaulinei rinkai.

Dr. Dimiteris Dimitrovas, žurnale „Cell“ paskelbto straipsnio vyresnysis autorius ir Pitsburgo antikūnų terapijos centro direktorius, 2003-iaisiais jis vienas pirmųjų atrado SŪRS koronavirusą neutralizuojančius antikūnus. Vėliau jo komanda atrado veiksmingų antikūnų, sukeliančių imuninį atsaką susirgus daugeliu kitų infekcinių ligų, įskaitant sukeliamas ARRS-CoV, dengė, Hendros ir Nipos virusų. Hendros ir Nipos virusų antikūno veiksmingumas buvo išbandytas su žmonėmis ir patvirtintas eksperimentiniam klinikiniam naudojimui Australijoje.

Ankstesnių klinikinių tyrimų metu buvo analizuojamas nuo COVID-19 pasveikusių pacientų kraujo plazmos veiksmingumas gydant šią infekciją, tačiau tvirtų įrodymų kol kas nėra, be to, plazmos neužtektų visiems infekuotiesiems.

Štai kodėl dr. D. Dimitrovas su savo komanda išsikėlė tikslą izoliuoti vieno ar kelių virusą SŪRS-CoV-2 blokuojančių antikūnų geną, kurį būtų galima gaminti masiškai. Vasario mėnesį dr. Wei Li, Pitsburgo antikūnų terapijos centro direktoriaus pavaduotojas ir vienas iš tyrimo autorių, pradėjo peržiūrinėti didžiulį iš žmonių kraujo mėginių gaminamų antikūnų sudedamųjų dalių sąrašą ir labai greitai rado keletą potencialių kandidatų, įskaitant „Ab8“.

Tada mokslininkų komanda, sudaryta iš Teksaso universiteto Medicinos fakulteto Biologinės gynybos ir naujų ligų centro bei Galvestono nacionalinės laboratorijos darbuotojų, kuriai vadovavo dr. Chien-Te Kent Tsengas, atliko bandymus su „Ab8“ naudodama gyvą virusą SŪRS-CoV-2.

Esant labai mažai koncentracijai, „Ab8“ visiškai neleido koronavirusui patekti į ląsteles. Sužinoję šiuos rezultatus, dr. Ralphas Baricas ir jo kolegos iš Šiaurės Karolinos universiteto išbandė įvairias „Ab8“ koncentracijas naudodami peles, užkrėstas modifikuota SŪRS-CoV-2 versija. Net skyrus mažiausią dozę, „Ab8“ dešimteriopai sumažino užkrečiamo viruso kiekį pelių organizme, palyginti su pelėmis, negavusiomis antikūno. Taip pat „Ab8“ labai veiksmingai gydė virusu SŪRS-CoV-2 infekuotus žiurkėnus ir apsaugojo sveikus gyvūnus nuo patogeno, pranešė su bendradarbiais iš Saskačevano universiteto tyrimus atlikęs dr. Darrylas Falzarano.

Savo ruožtu, Britų Kolumbijos universitete dirbantis dr. Sriramas Subramaniamas ir jo kolegos išsiaiškino unikalųjį būdą, kaip „Ab8“ taip veiksmingai neutralizuoja virusą, naudodami įmantrius elektroninius mikroskopus.

„COVID-19 pandemija yra iššūkis viso pasaulio gyventojams, bet biomedicinos mokslas ir žmonių sumanumas turėtų ją įveikti, – sakė dr. J. Mellorsas. – Tikimės, kad mūsų atrasti antikūnai prisidės prie žmonijos triumfo prieš šią ligą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)