Savanoriai narai iš ne pelno siekiančios komandos „Badewanne“ dažniau susiduria su povandeninėmis XX amžiaus relikvijomis, paskandintomis per Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų jūrų mūšius, tad šįkart jų rastas radinys yra didžiulė staigmena – tai nepažeistas XVII amžiaus olandų prekybos laivas, rašo sciencealert.com.

Laivas buvo rastas prie Suomijos įlankos žiočių, šiaurinėje Baltijos jūros dalyje. Laivas yra išsilaikęs beveik visas ir guli jūros dugne – 85 metrų gilyje.

Baltijos jūros dugne rastas laivas

Vieninteliai pastebimi pažeidimai yra tie, kuriuos greičiausiai sukėlė vėlesnių laikų tralavimas tinklais. Pats laivas atrodo tarsi iš XVII amžiaus – įšalęs laike. Tokį gerą laivo išsilaikymą nulėmė vandens savybės šioje Baltijos jūros dalyje: mažas druskingumas, žema temperatūra ir šviesos nebuvimas veikia kaip konservantas, išsaugantis tokius nuskendusius laivus nepakitusiais ištisus šimtmečius.

Šiltesniuose vandenyse klestintys mediena mintantys organizmai tokio tipo relikvijoms gali sukelti nepataisomą žalą. Tačiau Baltijos jūros cheminės savybės ir kol kas nežinomos laivo nuskendimo aplinkybės išsaugojo šią nepaprastą relikviją ateities tyrimams.

Kaip teigia narai, net ir laivo triumai yra pilni išgyvenimui jūroje reikalingomis atsargomis bei kroviniais iš tų laikų, kai danų laivai dominavo prekyboje jūra.

Baltijos jūros dugne rastas laivas

Tokio tipo laivai buvo pradėti statyti XVI amžiuje. Jie buvo vadinti „fleitomis“. Iš kitų to meto laivų išsiskyrė tuo, kad buvo maksimaliai pritaikyti krovinių gabenimui. Dauguma to meto laivų buvo pritaikyti atlikti dvi roles: tarnauti ir kaip krovininiai laivai, ir kaip kariniai. Tačiau tristiebės „fleitos“ buvo ekonomiškai efektyvios ir talpios.

Dėl šios priežasties „fleitos“ galėdavo gabenti dvigubai daugiau krovinio, nei kiti laivai. Dėl laivo dizaino, jį galėjo valdyti maža įgula, o tai „fleitas“ vertė dar pelningesniais laivais.

Nepaisant sėkmingo dizaino ir didelio populiarumo XVI – XVIII amžiuose, iki šių dienų išliko palyginus nedaug tokio tipo laivų. Tolesnis šio konkretaus radinio tyrimas gali atskleisti įdomių faktų apie šį istorinį lobį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)