Paprastai vonios kambaryje, tualete ar katilinėje gyvenantys cukriniai žvyninukai parodo, kad tose vietose oras itin drėgnas ir, dažniausiai, šiltas.

Populiarus mitas, kad žvyninukai įsikuria vonios kambaryje, jei šiame nešvaru. Veikiausiai tai netiesa. Tačiau žvyninukai minta viskuo, kame yra krakmolo (pvz., nuosėdomis), todėl nešvariame vonios kambaryje šiems vabzdžiams bus daugiau maisto. Dažniausiai jie nekelia problemų – nekanda, negelia ir neperneša ligų.

Cukrinis žvyninukas

Rūpesčių gali kilti, jei žvyninukai sumanytų persikraustyti į virtuvės spinteles arba biblioteką. Ten jie gali pridaryti nuostolių, misdami cukrumi arba knygas laikančiais klijais. Per ilgą laiką šie maži sidabriniai gyvūnėliai pakenkia meno ir pašto ženklų kolekcijoms, ir jie tikrai nepageidaujami šeimos nuotraukų albumuose! Geriausias būdas jų atsikratyti – dažnai vėdinti patalpas, kad sumažėtų oro drėgnis.

Cukriniai žvyninukai priklauso vienai iš primityviausių vabzdžių grupių. Juos lengva atpažinti iš sidabrinės spalvos, ilgų antenų ir trijų ilgų šerelių papilvėje. Šie vabzdžiai beveik nepakito per maždaug 400 mln. metų. Labai tikėtina, kad jie buvo vieni pirmųjų gyvūnų, iš vandens persikrausčiusių gyventi į sausumą. Kadangi žvyninukai atsirado anksčiau, nei pirmiesiems vabzdžiams išsivystė sparnai, šie mūsų įnamiai ir šiandien besparniai.

Cukriniai žvyninukai yra priklausomi nuo žmonių. Daug žvyninukų gyvena drėgnoje dirvoje, tačiau kelios labai šilumą mėgstančios rūšys (pvz., naminiai šeriauodegiai ir cukriniai žvyninukai) prisitaikė gyventi taip arti žmonių ir jų namų, kad veikiausiai nebeišgyventų laukinėje gamtoje.

Cukrinis žvyninukas užauga per trejus metus

Po ilgo meilikavimosi patinas ant grindų palieka spermos ląstelių. Patelė jomis apsivaisina ir netrukus prasideda ilgas jauniklių kelias brandos link.

Po poravimosi patelė deda kiaušnėlius

Po poravimosi patelė mažyčiuose įtrūkiuose ir plyšiuose sudeda kiaušinėlius. Paprastai jų būna 50–60.

Iš kiaušinėlių išsirita blyškūs jaunikliai

Po 2–8 savaičių kiaušinėliai suskyla. Išsiritę jaunikliai atrodo kaip mažos, blyškios subrendusių individų kopijos.

Oda ir spalva kinta

Cukrinių žvyninukų atžalos daug sykių nusimeta odą ir kaskart užsiaugina tvirtesnę bei spalvingesnę.

Cukrinis žvynukas žauga

Praėjus trejiems metams naujasis gyvūnėlis yra visiškai subrendęs. Nepaisant kuklaus dydžio, cukriniai žvyninukai palyginti ilgaamžiai – gali išgyventi iki aštuonerių metų.