Rugpjūčio 19 dieną viena socialinio tinklo „Facebook“ vartotoja pasidalino skandalinga žinute: skiepų sudėtyje esantis aliuminis nukeliauja į smegenis“ ir komentare dar pridėjo ir straipsnį, kuriame detaliai supasakojama, kokią žalą esą daro aliuminis, patekęs į mūsų smegenis.

Melas


Tai vienas iš dažniausių skiepų priešininkų argumentas – aliuminis juk yra žmogui pavojingas metalas, jo yra skiepų sudėtyje, tad žmogus patiria žalą. Tekste teigiama, kad „Aliuminis, patekęs į smegenis, sukelia uždegimą, kuris pritraukia dar daugiau MFs ir iš jų dalis atsineša dar daugiau savyje turimo aliuminio. To pasekoje smegenyse vyksta užburtas ratas – uždegimas ir aliuminio kaupimasis“.

Melaginga informacija

Straipsnio esmė – aliuminis, kuris patenka ne šiaip į kraują, bet esą ir į smegenis. Teigiama, kad aliuminio dalelės nepašalinamos su šlapimu, o tirpsta labai lėtai, kūne gali išbūti daug mėnesiu ar metų. O tada esą prasideda baisūs dalykai: esą dėl to kyla kraujagyslių, neuronų uždegimai.

Skiepų sudėtyje esantis aliuminis nukeliauja į smegenis.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Nors straipsnis yra argumentuotas, pamirštamas vienas paprastas faktas – mokslininkai jau ne kartą atsakė į klausimą, ar aliuminis yra saugus adjuvantas.

Mokslininkai sako, kad vakcinų sudėtyje esantis aliuminio kiekis gerokai mažesnis, nei gaunamas su maistu. Apie yra kalbėjusi ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja, profesorė Aurelija Žvirblienė.

„Aliuminio yra dirvožemyje, vandenyje, maisto pakuotėse, kosmetikoje, įvairiuose maisto produktuose, ypač grūduose. Pvz., 1 kg duonos ar kitų kepinių yra apie 10-12 mg aliuminio, jo taip pat gausu sojos produktuose, piene, mėsoje (5-10 mg/kg). Europoje nustatyta saugi aliuminio norma – 1 mg/kg kūno svorio per savaitę“, – pažymėjo profesorė. Ji taip pat priminė, kad iki šiol sklando nemažai panašių mitų, kurie jau buvo paneigti, pavyzdžiui, apie šiuolaikiniuose skiepuose naudojamą gyvsidabrį.

„Žmonės kartais atsidaro senesnius tinklalapius ir randa informacijos apie vakcinose esančius gyvsidabrio junginius. Šios medžiagos buvo naudojamos tam, kad vakcinos nesugestų. Visgi tai yra biologiniai preparatai ir gyvsidabris šiuo atveju veikė kaip konservantas. Ypač, kai buteliuke – kelios dozės vakcinos. Tikrai galiu pasakyti, kad šiuolaikinėse, Europoje naudojamose vakcinose, gyvsidabrio junginių nebėra“, – teigė profesorė A. Žvirblienė.

Be šio aliuminio, vakcina nebūtų veiksminga. Apie tai prieš metus vykusioje Vilniaus Universiteto Gyvybės mokslų centre diskusijoje pasakojo prof. A. Žvirblienė.

Aurelija Žvirblienė

„Aliuminis vakcinose naudojamas kaip adjuvantas, o šis būtinas tam, kad užtikrintų efektyvų imuninės sistemos atsaką į ligos sukėlėją. Jis suaktyvina antigenus paveikiančios ląstelės, be šių ląstelių aktyvumo vakcina neveiktų“, – teigė profesorė A. Žvirblienė.

Pasak profesorės, visgi aliuminis nėra visų vakcinų sudėtinis elementas. „Aliuminio hidroksido yra kai kurių vakcinų sudėtyse, bet jokiu būdu ne visų. Čia kalbame apie tas vakcinas, pavyzdžiui, meningokoko, stabligės, kokliušo, kuriose yra naudojami nukenksminti bakterijų komponentai. Kalbant apie grėsmes, šios medžiagos kiekiai vakcinose yra gerokai mažesni nei gaunami su maistu“, – sakė mokslininkė.

JAV Ligų kontrolės centro duomenimis, adjuvantai gali sukelti vietinę reakciją, pavyzdžiui, paraudimą, patinimą skiepijimo vietoje arba netgi rimtesnes reakcijas (karščiavimą, skausmus) lygiai taip pat, kaip ir vakcinos be aliuminio dalelių.

Ir nors 2015-ųjų ir vėlesnių metų tyrimai parodė, kad aliuminis esą gali pereiti per sveiko žmogaus smegenis ir kraują skiriantį barjerą, Teksaso universiteto gamtos mokslų profesorius Abrahamas Alahmadas 2018-siais pateikė argumentuotą atsakymą, kuriame skiepų priešininkų argumentus išsamiai atrėmė, kaip „išpūstus, provokacinius ir melagingus“.

Bet net ir mokslininkams nesutariant dėl to, ar aliuminis išties gali patekti į smegenis, tokių dalelių patekimo į organizmą sąsajos vien su skiepais būtų klaidingos. Mat, kaip pažymi tiek JAV ligų kontrolės centras, tiek profesorė A. Žvirblienė, aliuminio kiekiai, kurie gaunami su vakcinomis, yra daug mažesni, nei gaunami su maistu ar buityje.

Šaltiniai:

  • https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/adjuvants.html
  • https://scientistabe.wordpress.com/2017/04/15/sciencesjunk-sciencesbbb-aluminum-adjuvants-in-vaccines-and-the-blood-brain-barrier-removing-the-facts-from-the-fiction-the-good-science-from-the-junk-science/
  • http://vaccinepapers.org/wp-content/uploads/Biopersistence-and-brain-translocation-of-aluminum-adjuvants-of-vaccines.pdf
  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/nerima-kelianti-vakcinu-sudetis-formaldehidas-sunkieji-metalai-gyvsidabris-kaip-yra-is-tikruju.d?id=80919391
  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/aliuminis-kaip-vakcinu-adjuvantas-ar-tai-saugu.d?id=82537053
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)