Vienas internautas savo „faktais“ apie naująjį koronavirusą pasidalino viešoje feisbuko grupėje „Šiauliai online“. Savo įraše vyras svarsto ar COVID-19 nėra išgalvotas tam, kad kažkas užsidirbtų pinigų.

Melaginga informacija

Vyras taip pat savo įraše teigia, kad kaukės nuo virusų neapsaugo ir virusas esą net ne taip į organizmą patenka. Esą virusu galima užsikrėsti per odą, ausis, akis, tad apsaugai reikia viso skafandro, vos ne tokio, kurį nešioja astronautai, o ne tik medicininės kaukės. Todėl įrašo autorius prieina išvadą – kaukės tėra pasipelnymo būdas.

Delfi jau ne kartą paneigė teiginius, kad COVID-19 – neegzistuoja.

Viruso egzistavimą įrodo aibė mokslinių tyrimų, viruso nuotraukos, darytos per mikroskopą, buvo analizuoja koronaviruso genomo seka, yra kuriami skiepai.

Dabartiniai tyrimai rodo, kad itin tikėtina, kad COVID-19 virusas išsivystė natūraliai: veikiausiai iš pradžių juo užsikrėtė šikšnosparniai, vėliau juo užsikrėtė kitas gyvūnas, o galiausiai jis atitinkamai mutavo, sukeldamas dabartinę pasaulinę pandemiją.

O štai gegužės mėn. pradžioje publikuotas naujas tyrimas dar labiau sustiprino šią teoriją, nes jo metu šikšnosparniuose buvo aptiktas COVID-19 viruso „giminaitis“ bei nustatyti panašūs „įterpimo įvykiai“: mutacijos, kurių metų į viruso genomą įterpiama genetinė medžiaga. Tai rodo, kad tokie viruso struktūros pakitimai gali vykti ir vyksta natūraliai.

O kaip dėl internauto teiginio, kad virusas į organizmą patenka per odą, ausis ir akis, o ne burną ir nosį? Jis irgi klaidingas. COVID-19 plinta oro-lašeliniu būdu.Virusų dalelės į jūsų kūną nepateks pro odą. Tačiau jei ant jūsų kūno pateko viruso dalelių ir su ta kūno vieta jūs paliečiate savo lūpas, nosį ar akis – virusas jau gali patekti į jūsų organizmą ir jus užkrėsti.

O ir apsaugai nuo viruso skafandro paprastiems žmonėms nereikia. Papildomą apsaugą dėvi medikai, kurie dirba su COVID-19 sergančiais arba galimai sergančiais pacientais. Tai padidintos rizikos darbas, mat medikai nuolatos kontaktuoja su virusu, jiems būtina apsauga, kad jie patys neužsikrėstų ir toliau galėtų gelbėti žmones. Tad, jei nuolatos nekontaktuojate su COVID-18 sergančiais asmenimis, jums pakanka nešioti kaukę, plautis rankas ir laikytis rekomenduojamo atstumo nuo žmonių. Būtent tai žmonėms rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Šaltiniai:

  • PSO
  • https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/social-distancing/what-you-need-to-do/
  • Mokslinis tyrimas: https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(20)30662-X.pdf https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kai-dezinformacija-aktyvesne-nei-koronavirusas-ar-tikrai-siekiama-visus-sucipuoti.d?id=84355017 https://www.politifact.com/factchecks/2020/mar/19/facebook-posts/facebook-users-are-claiming-there-no-coronavirus-s/ https://sam.lrv.lt/koronavirusas https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/nepaisant-liudnos-pasaulines-covid-19-statistikos-soc-tinkluose-aiskina-viruso-nera.d?id=84615559
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/rezisierius-mikalauskas-tikina-kad-covid-19-neegzistuoja-juo-patikejo-daugiau-nei-11-tukst-lietuviu.d?id=85029661
  • https://www.cochrane.org/CD011621/protective-clothes-and-equipment-healthcare-workers-prevent-them-catching-coronavirus-and-other
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)