Straipsnį lietuvių kalba galima rasti internetiniame portale worldrecipes.eu bei juo buvo pasidalinta feisbuko puslapyje „Skanūs receptai“. Feisbuke šiuo tekstu pasidalino daugiau nei 500 lietuvių.

Straipsnyje yra cituojamas garsus JAV gydytojas Markas Hymanas, pasakojama, ką reikėtų daryti, jei asmuo serga vėžiu ar nori jo išvengti.

Melas

Šis medikas iš tiesų yra labai garsus ir seniau net konsultavo Clintonus sveikatos klausimais. Tačiau tekste jis yra pristatomas kaip onkologas. Tai yra netiesa. M. Hymanas turi tik šeimos gydytojo licenciją.

Straipsnyje kovai su vėžiu yra pristatoma alternatyva, kuri vadinama „funkciniu medicininiu požiūriu į vėžį“ ir yra pateikiami patarimai, ką asmuo turėtų daryti, jei turi vėžį ar nori jo išvengti.

Tiesa, kad M. Hymanas yra funkcinės medicinos šalininkas. Funkcinė medicina yra alternatyvios medicinos forma, apimanti daugybę neįrodytų ir nepatvirtintų metodų ir gydymo būdų. Jos šalininkai teigia, kad, siekdami sukurti „individualizuotus gydymo planus“, pagrindinis dėmesys skiriamas „pagrindinėms ligų“ priežastims, pagrįstoms aplinkos ir virškinimo trakto, endokrininės bei imuninės sistemos sąveikomis.

Melaginga informacija

Tačiau funkcinė medicina naudoja daugybę neįrodytų ir nepatvirtintų metodų ir gydymo būdų. Medikų bendruomenė, besiremdama moksliniais faktais, funkcinę mediciną apibūdina kaip pseudomokslą ir dar vieną būdą, kaip pakeitus pavadinimą, prakišti neveiksmingą alternatyvią mediciną.

Tekste M. Hymanas teigia, kad daugelis funkcinės medicinos srities ekspertų sutinka, kad vėžį sukelia organizmo energijos sistemos disbalansas.

Pagrindinė vėžio priežastis Europos Sąjungoje yra rūkymas. Kita svarbi vėžio priežastis – nesveika gyvensena: antsvoris arba nutukimas, prasta mityba, per mažas fizinis aktyvumas ir alkoholio vartojimas. Didelės įtakos turi ir buvimas saulėje, kai kurie kiti spinduliuotės šaltiniai (pvz., radonas), kancerogenų poveikis darbo vietoje ir tam tikros infekcijos. Kuo ilgiau, dažniau ir didesniu mastu žmonės susiduria su šiais veiksniais, tuo didesnė rizika susirgti vėžiu.

Taip pat šis medikas ne kartą skelbė melagingą informaciją, kad skiepai sukelia autizmą. Remiantis mokslinės bendruomenės požiūriu į funkcinę mediciną ir kritiką, kuri yra išsakyta M. Hymanui, daug saugiau ir naudingiau būtų klausyti medikų patarimų.

Šaltiniai:

  • https://drhyman.com/about/
  • https://www.vox.com/2017/1/8/14206106/cleveland-clinic-doctor-anti-vaccine-neides
  • https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X15500858
  • https://www.skeptic.com/reading_room/why-functional-medicine-is-bogus/
  • https://www.iarc.fr/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)