Paslaptingas ilgas, siauras debesis ir vėl pasirodė virš 20 km aukščio Arsia Mons ugnikalnio Marse.

Pasikartojantis reiškinys, vandens ledo debesis, kuris, nepaisant to, kaip atrodo, nėra susijęs su vulkaniniu aktyvumu. Šis įdomus srautas formuojasi dėl ugnikalnio pavėjinio šlaito įtakos.

Šios debesies, kurio ilgis gali siekti 1800 kilometrų, nuotraukos liepos 17 ir 19 dieną padarytos Mars Express zondo, stebinčio Raudonąją planetą pastaruosius 16 metų, vaizdinio stebėjimo kamera (Visual Monitoring Camera – VMC).

„Tyrėme šį intriguojantį fenomeną ir maždaug šiuo metu tikėjomės išvysti panašaus debesies formavimąsi,“ paaiškina vykstančio tyrimo vyr. autorius Jorge Hernandez-Bernal, PhD kandidatas iš Basque regiono universiteto Ispanijoje.

„Toks pailgas debesis formuojasi kiekvienais Marso metais maždaug per pietų saulėgrįžą, ir kartoja šį greitą dienos ciklą 80 dienų ar net ilgiau. Tačiau dar nežinome, ar šie debesys visada būna tokie įspūdingi.“

Marso diena, arba solas, yra šiek tiek ilgesnė už Žemės parą, ir tęsiasi 24 valandas, 39 minutes ir 35 sekundes. Raudonosios planetos metai trunka 668 solus, maždaug 687 dienas, tad metų laikai čia dvigubai ilgesni.

Pietų saulėgrįža yra metų laikas, kai Saulė yra piečiausioje Marso dangaus padėtyje, panašiai, kaip gruodžio 21-oji Žemėje. Šiuo periodu anksti ryte debesis maždaug tris valandas auga, ir vo po kelių valandų išnyksta.

Dauguma apie Marsą skriejančių zondų planetą stebi po pietų, tačiau Mars Express yra privilegijuotas ir pateikia svarbią informaciją apie šį unikalų efektą.

„Šio viso milžiniško debesies neįmanoma pamatyti, jei kameros regos laukas siauras, arba jei stebėjimai atliekami tik popietę,“ sako Eleni Ravanis, Mars Express misijos rezidentė, dirbanti būtent su VMC instrumentu.

„Laimei, kadangi Mars Express orbitos elipsiškumas didelis, o VMC instrumento regos laukas platus, galime gauti plačių planetos regionų nuotraukas anksti ryte. Todėl galime jį pagauti!“

Mars Express mokslo komanda pavadino debesį Arsia Mons pailguoju debesiu (Arsia Mons Elongated Cloud, AMEC). Tad, kaip ilgai jis taip pranykdavo ir vėl atsirasdavo? Kodėl jis formuojasi tik anksti ryte? Mokslininkai tiria tai, kaip ir kitas Marso paslaptis.