Kilmė


Žinute pasidalino daugiau nei 6 tūkstančiai lietuvių. Vaizdingame, tačiau melagingame rugpjūčio 9 dienos feisbuko įraše teigiama, kad šiuo metu pajūryje tiesiog negali būti jokio pandemijos protrūkio, nes „milijoninės apyvartos vartaliojasi. Biudžetas vartaliojasi pajūryje, užsieniečių pilna, aukso kasyklos“.

Melagingas įrašas

Įrašo autorius bando įtikinti, kad esą „daugėti užsikrėtimų turi“, bet tik ne pajūryje. Neva bandoma pranašauti, kad rugsėjo mėnesio gale, kai užsidarys vasaros sezonas, pajūris taps koronaviruso sostine.

Šiuo metu pajūryje negali būti COVID-19 protrūkio.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Įraše toliau retoriškai klausiama „nejaugi valdžia nesupranta, kad jie jau apgailėtinai atrodo su savo 37 virusais. Daugindami juos toje Lietuvos pusėje, kur vasarą žmonių nėra“. Būtent šeštadienį (rugpjūčio 8 dieną) Lietuvoje per parą buvo patvirtinti 37 nauji COVID-19 atvejai.

Melas


Iš įrašo galima suprasti, kad neva Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ir kitos atsakingos institucijos COVID-19 atvejus pateikia melagingai. Nuostata esą naujojo koronaviruso protrūkis yra dirbtinis procesas – viena dažniausiai pasitaikančių su liga susijusių sąmokslo teorijų.

Teiginys, kad yra melagingai pateikiama atvejų statistika, neturi jokių įrodymų. NVSC kasdien skelbia naujų COVID-19 atvejų statistiką, tiksliai nurodo, kiek žmonių buvo ištirta, kiek serga, kiek pasveiko. Taip pat NVSC pateikia ir informaciją, kurioje vietoje buvo diagnozuotas COVID-19. Vėliau specialistai skelbia ir užsikrėtusiųjų maršrutus, kuriuos peržvelgę žmonės gali sužinoti, ar galimai neturėjo kontakto su sergančiuoju.

Verta pabrėžti, kad skelbiama, jog praėjusį savaitgalį į Palangą buvo atvykę apie 200 tūkst. žmonių. Nors kol kas nėra duomenų, iš kokių Lietuvos dalių turistai atvyko į kurortą, vargu ar dauguma jų yra vietiniai gyventoja. Tad jei ir žmonės po šio savaitgalio pajus COVID-19 būdingus simptomus, jie tyrimą atliks jau punkte, kuris yra arčiausiai jų buvimo vietos/namų, o tai nebūtinai bus pajūris.

Epidemiologinę situaciją pajūryje pakomentavo ir NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė. Ji įsitikinusi, kad būtent apsaugos priemonių nesilaikymas išprovokavo viruso protrūkius, židinius.

LRT radijui specialistė sakė, kad nors oras ir leidžia atsipalaiduoti, to daryti nereiktėtų. Bent jau ne iki tiek, kaip šį savaitgalį Palangoje – kai į kurortą susirinko apie 200 tūkst. asmenų. „Kaip matome iš žiniasklaidos, ten su apsaugos priemonėmis žmonės nedraugavo“, – pažymėjo D. Razmuvienė. Ji priminė, kad kitos Europos šalys iki šiol į paplūdimius neleidžia eiti be asmens apsaugos priemonių – kaukių.

Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių, tad šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio. Patariama ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose. Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis.

Šaltiniai:

  • NVSC
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/neramus-signalas-zada-neleisti-i-papludimius-be-asmens-apsaugos-priemoniu.d?id=84965785
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kariuomenes-strategines-komunikacijos-vadovas-zmones-patikeje-dezinformacija-aukos.d?id=84136903
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)