Šis tyrimas buvo atliktas pasitelkus išmaniojo telefono programėlę. Ji pati pranešdavo, kada reikia atsakyti į kelis klausimus. Tyrimas truko 14 dienų, atsakyti į klausimus tekdavo po 8 kartus per dieną.

Mokslininkai klausė apie juoko intensyvumą, dažnumą ir priežastis, kodėl žmogus juokiasi. Jie taip pat klausė ir apie tyrimo dalyvių patiriamą stresą bei kitas negatyvias emocijas. Kadangi programėlė dėmesio reikalaudavo gana dažnai, žmonės neturėjo galimybės tiesiog pamiršti tai, ką ką tik patyrė. Nes žmonės yra linkę nekreipti dėmesio į savo pačių juoką. Tai padėjo mokslininkams nustatyti juoko ir streso ryšį.

Streso intensyvumas, beje, yra nesunkiai matuojamas ir pagal fiziologinius simptomus. Aukštą streso lygį išduoda intensyvus, staiga užplūstantis nuovargis, galvos skausmas, irzlumas, negalėjimas susikaupti. Šiam tyrimui mokslininkai pasitelkė žmones, kurie tikrai patiria nemažai streso – studentus.

Taigi, 41 studentas dvi savaites registravo savo juoką ir stresą. Mokslininkai pastebėjo, kad dažnas juokas gali būti siejamas su silpnesniais intensyvaus streso simptomais. Kitaip tariant, dažnas juokas padeda išvengti galvos skausmo, irzlumo ir nuovargio. Dažnai besijuokiantys žmonės jaučiasi labiau atsipalaidavę ir, nors jie vis tiek patiria stresą, su juo tvarkosi geriau.

Įdomu ir tai, kad mokslininkai nepastebėjo jokio ryšio tarp juoko intensyvumo ir streso. Kitaip tariant, dažnai besijuokiantys žmonės lengviau dorojasi su stresu nei tie, kurie juokiasi rečiau, bet intensyviau. Ir mokslininkai negali patvirtinti priežastinio ryšio – gali būti, kad tiesiog tie žmonės, kurie geriau tvarkosi su stresu, gali lengviau atsipalaiduoti ir juoktis dažniau.

Kita vertus, juokas iš tikrųjų turi nemažai privalumų sveikatai. 2005 metais atliktas tyrimas rodo, kad juokas gerina kraujotaką. Be to, jis mažina kortizolio ir epinefrino išsiskyrimą, o išsiskyrę endorfinai mažina fizinį skausmą. Galiausiai, juokas stiprina ir imuninę sistemą.

2000 metais atliktas tyrimas parodė, kad širdies ligomis sergantys žmonės 40 proc. rečiau atpažįsta humorą ir juokiasi nei tie, kurie yra sveiki. Tiesa, labai intensyvus juokas gali sukelti ir sveikatos problemų – yra užfiksuota atvejų, kuomet besijuokiantiems žmonėms ėmė taip trūkti oro, kad prireikė ir gydytojų pagalbos.

Plačiau su tyrimu susipažinti galite ČIA.