Kelių šimtų lietuvių palaikymo sulaukęs ir kaukių dėvėjimą kritikuojantis įrašas buvo patalpintas rugpjūčio 4 dieną. „Jei tikėti, moksliškai įrodyta, kad neverta nešioti tokio tipo kaukes, kurios dabar naudojamos, nes jos absoliučiai neapsaugo nuo virusų. Priešingai, dažnas jų nešiojimas sukelia kvėpavimo takų ligas ir kūno disfunkcijas. Tad kodėl esame priversti jas dėvėti?“, – rašoma įraše. Toliau įrašo autorė paaiškina, kodėl kaukės neva yra kontrolės metodas.

Melagingas įrašas

Moteris uoliai tikina, kad „vis plačiau ir atviriau yra kalbama, kad tai yra pasaulinis Pasaulio elito eksperimentas, kurio tikslas – įbauginti žmones ir kontroliuoti jų elgesį. Kaukių dėvėjimas pamažu keičia žmogaus reakcijas ir suvokimą, darydamas jį nuolankiu, tyliu ir silpnavaliu“. Kadangi įraše pateikta daug melagingos informacijos, plačiau bus analizuojami ne visi teiginiai.

Melas

Moksliškai įrodyta, kad neverta nešioti tokio tipo kaukes, kurios dabar naudojamos, nes jos absoliučiai neapsaugo nuo virusų. Priešingai, dažnas jų nešiojimas sukelia kvėpavimo takų ligas ir kūno disfunkcijas.
„Facebook“

Įrašo autorė neįvardija, kokias kaukes ji turi omenyje, rašydama „tokio tipo“. Tačiau yra klaidinga teigti, kad kaukės neapsaugo nuo virusų. Po ilgo laiko Pasaulio sveikatos organizacija pakeitė savo poziciją dėl kaukių dėvėjimo. Pandemijos pradžioje PSO rekomendavo kaukes dėvėti tik medikams ir sergantiems, tačiau birželio mėnesio pradžioje PSO ėmė raginti žmones kaukes dėvėti perpildytose viešose erdvėse tam, kad būtų suvaldyta infekcija.

Tačiau PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad „kaukės gali sukelti ir neteisingą saugumo jausmą“.

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos internetiniame puslapyje, medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (SARS-CoV-2) prevencijos priemonių viruso paveiktose teritorijose. „Tačiau vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu, pirštinėmis ir pan.

Medicininių kaukių dėvėjimas, kuomet nėra indikacijų, sukelia klaidingą saugumo jausmą, kuomet gali būti pamirštos kitos svarbios prevencijos priemonės, tokios kaip rankų higiena. Be to, netaisyklingas kaukių dėvėjimas gali sumažinti jos veiksmingumą“, – skelbia SAM.

Tad klaidinga yra teigti, kad medicininės kaukės absoliučiai neapsaugo nuo viruso. Tačiau svarbu atminti, kad nesisaugant ar netaisyklingai dėvint kaukes, gali būti daugiau žalos nei naudos.

Taip pat melagingas ir teiginys, kad kaukės kenkia sveikatai. Įrodymų, kad kaukių dėvėjimas gali sukelti kvėpavimo takų ligas ar disfunkcijas – nėra. Jei tai būtų tiesa, visa galimybė medikų, kurie dar iki pandemijos darbo metu nešiodavo kaukes, turėtų kvėpavimo takų problemų.

Tačiau melagingas teiginys, kad kaukės kenkia sveikatai nėra naujas. Dar pandemijos pradžioje buvo bandoma aiškinti, kad kaukės trukdo įkvėpti deguonį, neva žmogus turi kvėpuoti padidėjusio CO2 kiekiu, tad gali apsinuodyti. Visai tai yra moksliškai nepagrįsti bei melagingi teiginiai.

Vis dėlto yra įrodymų, kad ilgalaikis N-95 kaukių dėvėjimas pacientams, sergantiems plaučių liga, gali šiek tiek padidinti anglies dioksido kiekį organizme. Žmonės, turintys plaučių problemų, turėtų aptarti kaukių dėvėjimo klausimus su savo gydytojais. Tačiau visiškai nėra jokių mokslinių įrodymų, kad kaukės dėvėjimas silpnina imuninę sistemą.

Remiantis visais šiais teiginiais, galima teigti, kad kaukės yra siūlomos kaip prevencijos priemonė, o ne siekis kontroliuoti populiaciją. Teiginys, kad tai kontroliavimo metodas – nėra pagrįstas jokiais faktais.

Šaltiniai:

  • https://www.bbc.com/news/53108405
  • https://www.lung.org/blog/covid-masks
  • https://medicalxpress.com/news/2020-07-mask-pose-health.html
  • PSO
  • https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/kaip-apsisaugoti-nuo-virusu-kodel-reikalinga-kauke-ir-ranku-higiena
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover-guidance.html
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)