Norint nuskristi į Marsą, reikės įveikti daugybę iššūkių. Ir atstumas tikrai nėra vienintelė rimta kliūtis. Astronautams reikės apsaugos nuo mirtinų kosminių spindulių ir panašu, kad šioje srityje gali pagelbėti grybai.

Nors tai skamba, kaip iš mokslinės fantastikos srities, bet kai kurie grybai gali tapti pagrindine medžiaga, padėsiančia apsisaugoti nuo tos radiacijos.

Mokslininkai tvirtina, kad pagaminti apsauginį sluoksnį, kurį sudarytų šalia Černobylio atominės elektrinės augantys grybai, yra puiki idėja.

Johno Hopkinso ir Stanfardo universiteto tokią išvadą padarė po to, kai su grybais buvo atlikti eksperimentai Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Vos 2 mm storio Cryptococcus neoformans grybo sluoksnis sugebėjo blokuoti bei absorbuoti 2 proc. pavojingos kosminės spinduliuotės. To astronautams apsisaugoti nuo kosminės spinduliuotės nepakaktų, tačiau kalbame vos apie 2 mm storio sluoksnį.

Tyrėjai teigia, kad „panaudojus 21 cm storio apsauginį skydą, kurį sudarytų Cryptococcus neoformans grybų sluoksnis, galima būtų iš esmės visus metus negalvoti apie radiaciją ir komfortiškai gyventi ant Marso paviršiaus“.

Šie išskirtiniai grybai buvo aptikti ant apleisto Černobylio branduolinio reaktoriaus sienų. Juos mokslininkai rado praėjus 5-eriems metams po katastrofos.

Kaip ir galima įtarti, mokslininkus iškart sudomino, kaip tokiomis sąlygomis gali augti grybai. Prireikė laiko kol buvo surinkta informacija apie Cryptococcus neoformans, tačiau dabar šias žinias galima panaudoti kelionėse po kosmosą. Ir ne tik.

Standfordo universiteto tyrėjas ir šio tyrimo autorius Nilsas Avereschas teigia, kad „kas grybelį daro puikiu, yra tai, kad jums tereikia kelių jo gramų, kad jis pradėtų veikti. Jis pats pradeda daugintis, plėstis, užtaiso atsiradusius pažeidimus. Net jei stiprus Saulės radiacijos blyksnis pažeidžia apsauginį skydą, po kelių dienų jis (grybas) vėl atauga.“

Kasthuri Venkateswaran, NASA mokslininkas, vadovavęs eksperimentams su šiais grybais, teigė, kad grybai gali būti panaudojami, kaip „skydai“ nuo pavojingų radiacijos spindulių. Taip pat grybo pagrindo medžiagos galėtų būti įterptos į astronautų kostiumų medžiagą.

O kadangi grybai tuo pačiu ir sugeria pavojingą radiaciją, tai juos galima panaudoti ir čia, Žemėje.

Tyrėjai teigia, kad galima sukurti šio grybo pagrindo vaistą, kurį galėtų naudoti vėžiu sergantys pacientai, oro linijų pilotai ir atominių elektrinių inžinieriai. Radiacinę apšvitą patiriantiems žmonėms šis vaistas leistų jos išvengti.