Kaip rašo „Science Alert“, kraujo tyrimas, kurį sukūrė startuolis, nustatė vėžį 91 proc. žmonių, kuriems, paėmus kraujo mėginį, jokių simptomų nebuvo, tačiau po vienerių ar ketverių metų buvo diagnozuotas skrandžio, stemplės, storosios žarnos, plaučių ar kepenų vėžys, skelbia tyrėjau moksliniame žurnale „Nature Communications“.

„Dėmesys skiriamas didesnės rizikos žmonių testavimui, atsižvelgiant į jų šeimos istoriją, amžių ar kitus žinomus rizikos veiksnius“, – teigė bendraautorius Kunas Zhang, Kalifornijos universiteto San Diege bioinžinerijos skyriaus vadovas ir „Singlera Genomics“ akcijų savininkas. Būtent ši įmonė ir sukūrė testą.

Ankstyvas vėžio diagnostika yra labai svarbi, nes išgyvenamumas žymiai pagerėja, kai liga gali būti gydoma ankstyvosiose stadijose, o navikai gali būti pašalinti chirurginiu būdu, vaistais ar radiacija.

Tačiau iki šiol yra mažai veiksmingų ankstyvosios diagnostikos testų.

Tyrėjai ištyrė daugiau nei 600 asmenų kraujo mėginius. Šie žmonės dalyvavo 10 metų trukmės bei 120 000 žmonių imtį turėjusiame sveikatos tyrime Kinijoje. Tyrimas buvo vykdomas 2007–2017 m. Į stebėjimo programą buvo įtraukti reguliarūs kraujo mėginiai.

Tyrėjai analizavo 191 paciento, kuriam buvo diagnozuotas vėžys, kraujo mėginius. Tačiau buvo naudojami ne nauji mėginiai, o tie, kurie buvo paimti iš paciento, kai jis dar nerodė jokių onkologinių simptomų. Kraujo mėginiai buvo iki 4 metų senumo.

Mokslininkams 88 proc. tikslumu pavyko nustatyti, kuriems iš pacientų jau buvo diagnozuotas vėžys, nors tirti kraujo mėginiai iš dalyvių paimti prieš keturis metus.

Šis metodas buvo sukurtas per dešimtmetį. To tikslas – nustatyti besimptomę ligą, pagrįstą biologiniu procesu, vadinamu DNR metilinimo analize, kurio metu tikrinami DNR signalai, būdingi skirtingiems vėžiams.

Autoriai perspėja, kad reikia patvirtinti šio testo ankstyvojo vėžio nustatymo potencialą, atliekant daugiau didelių tyrimų per ilgą laikotarpį.

Pusė iš 32 tyrimo autorių arba dirba „Singlera Genomics“, yra patentų bendrasavininkai, išradėjai arba turi nuosavą kapitalą įmonėje.

Vėžys yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje, per metus nuo onkologinių susirgimų miršta beveik 10 milijonų.

2018 m. nuo plaučių vėžio mirė 1,76 mln., storosios žarnos vėžio – 863 000, skrandžio vėžio – 783 000, kepenų vėžio 782 000, o 508 000 mirė nuo stemplės vėžio, praneša Pasaulio sveikatos organizacija.

Plačiau su tyrimu susipažinti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)