Žiniasklaidos publikuotose palydovinėse nuotraukose matyti, kad laivyno bazėse Sirijoje, kuriose buvo įsikūrę rusiški povandeniniai laivai, būta ir karinių delfinų. Šalia jų aptvarų sukiojosi ir laisvi laukiniai delfinai, kurie tikriausiai buvo atplaukę pažiūrėti, kas nutiko jų giminaičiams.

O jiems nieko nenutiko. Rusų laivyno delfinai Sirijoje gyveno tik 2018-ųjų rudenį ir žiemą. Čia jie greičiausiai atvyko iš Sevastopolio. Sunku pasakyti, kodėl tiek trumpai, tačiau karinės laivybos ekspertas H.I. Suttonas spėja, kad tai buvo bandymas – testas treniruotiems delfinams. Tik kam jie skirti?

Šnipinėjimui ir gynybai. Galbūt jie galėtų būti panaudoti ir koviniams veiksmams, tačiau kol kas tai nėra patvirtinta. Baltieji delfinai gali surasti priešo narus, kurie artinasi prie karinių laivų. Jie taip pat gali nešti įvairius jutiklius ir kameras. Geriausia tai, kad delfinai gali plaukioti nepastebėti. Net jei kas nors ir pamatytų delfiną sonaro ekrane, niekas nekreiptų dėmesio.

Pernai norvegų žvejai buvo susidūrę su tokiu rusų šnipu. Nepaprastai draugiškas baltasis banginis žaidė su žvejais ir net prašė maisto. Jo darbovietę išdavė tik kameros tvirtinimo diržai su Sankt Peterburgo žyma. Greičiausiai tas baltasis delfinas į Norvegiją atplaukė iš Rusijos laivyno bazės Murmanske.

Sirija Rusijai yra ne tik interesų zona, kurią būtina išlaikyti, bet ir žaidimų aikštelė, kurioje galima bandyti naujus ginklus. Čia Rusija išbandė ir naujus robotus, ir, naujus tankus, ir delfinus.

Jūrų žinduolius treniruoja ir JAV, ir, greičiausiai, kitos šalys. Delfinai yra puikūs plaukikai, yra lengvai treniruojami ir pakankamai paklusnūs. Jie gali aptikti priešo laivus ir juos nufilmuoti. Jie taip pat gali išduoti priešo narus, jei šie artinsis prie karinių laivų. JAV delfinai yra naudojami ir povandeninių minų aptikimui ir žymėjimui.