Kilmė


Žinutėje vyras kreipiasi į lietuvius, džiaugiasi, kad tautiečiai neva tai skeptiškai žiūri į COVID-19. Tačiau vyras nusprendžia pasidalinti savo istorija: neva tai su savo šeima Londone kovo mėnesį smarkiai susirgo.

Vyras detaliai aprašo, kaip sirgo jis ir jo šeima. Pasakojama, kad lyg buvo pasveikę, bet liga neva tai vėl sugrįžo. Esą bute gyvenantis vyras vieną dieną išnešė šiukšles į požeminiame garaže esančius konteinerius ir besileisdamas žemyn liftu pajuto, kad neva COVID-19 būdingi simptomai pradingo. O štai vėl imant kilti liftu į viršų – sugrįžo.

Melaginga informacija

Vyras pasakoja, kad ir žmona neva patikino, kad negalavimai požeminiame garaže buvo „lyg ranka nuimti“.

Vėliau vyras tikina, kad išėjęs apsipirkti pamatė, kad mieste neva tai pilna „antenėlių“. Ir štai vyras „suveda visus galus“: kaltas 5G, o juk po žeme jis neveikia.

„Nenoriu labai plėstis, tad parašysiu trumpai - esu įsitikinės, kad viruso – nėra. Džiaugiuosi, kad daugelis lietuvių į tai apskritai, jau žiūri skeptiškai, tačiau liga ir visas reikalas tikrai egzistuoja. Tačiau, tai nėra viruso pasekmė – tai yra sukelta elektro magnetinių bangų“, – rašo vyras, kalba neredaguota. Įrašas buvo pasidalintas „Facebook“ grupėje „Stop5G Lietuva“.

Melaginga informacija

Melas


Liga ir visas reikalas tikrai egzistuoja. Tačiau, tai nėra viruso pasekmė – tai yra sukelta elektro magnetinių bangų.
„Facebook“

Delfi jau ne kartą yra paneigęs melą, kad COVID-19 sukelia 5G ryšys ar elektromagnetinė spinduliuotė.

Sąsają tarp COVID-19 ir 5G paneigė ir Europos komisija (EK). Ši žinutė lietuvių kalba buvo išplatinta EK atstovybės Lietuvoje feisbuko puslapyje. „Galime užtikrinti, kad nėra ryšio tarp 5G technologijos ir COVID-19. Koronavirusas – tai virusas, kuris plinta tarp žmonių per lašelius, kuriuos žmonės iščiaudi, iškosti ar iškvepia. 5G yra naujos kartos judriojo ryšio tinklo technologija, perduodama nejonizuojančiomis radijo bangomis Nėra jokių įrodymų, kad 5G technologija kenktų žmonių sveikatai.

ES turi aukščiausius vartotojų apsaugos standartus pasaulyje. Būtent todėl galime eiti į parduotuvę ir pasitikėti perkamais produktais. 5G technologija turi atitikti šiuos neįtikėtinai aukštus standartus. Mūsų standartai gerokai viršija standartus, grindžiamus tarptautiniais moksliniais įrodymais“, – rašoma EK atstovybės Lietuvoje feisbuko įraše.

Įrašo autorius teigia, kad juto visus simptomus, kurie yra būdingi COVID-19. Ir nors vyras yra „įsitikinęs“, kad virusas neegzistuoja, o ligą sukelia 5G – nėra jokių patvirtintų tyrimų, kad būtent tokius simptomus žmonėms sukelia 5G ryšys.

Duodamas interviu Delfi dar balandžio mėnesio pabaigoje Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. Saulius Čaplinskas teigė, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, jog 5G ryšys sukelia naująjį koronavirusą. Anot jo – elektromagnetinė spinduliuotė negali sukelti virusinės infekcijos.

„Nieko nuostabaus, kad kai atsiranda kažkokia nauja nesuprantama grėsmė, tai visuomet kyla didžiulis susidomėjimas ir atsiranda įvairūs mitai. Sunku pasakyti, galbūt šitą mitą galėjo paskatinti vienas belgų gydytojas, kuris padarė prielaidą, kad kadangi Uhane yra diegiamas 5G ryšys ir iš ten kilo tas virusas. Jis tuo pasidalino socialiniuose tinkluose, vieni per kitus pradėjo dalintis tokia sąmokslo teorija. Na kaip įrodymas, kad taip nėra, gali būti tas pats Iranas, kuriame sparčiai plinta koronavirusas, o ten nėra, o ten apie jokį 5G ryšį ir apskritai apie internetą ten sunkiai eina kalba“, – sakė profesorius.

Šaltiniai:

  • Europos komisija;
  • https://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/inirtingai-aiskina-kad-5g-sukelia-covid-19-specialistas-kraipo-galva-5g-lietuvoje-neijungtas.d?id=84132367
  • https://eu.usatoday.com/story/tech/columnist/2020/03/21/did-5-g-cause-coronavirus-covid-19-pandemic/2873731001/
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/neirodoma-bet-dalijasi-tukstanciai-kodel-skiepu-priesininkai-koronavirusa-sieja-su-5g-rysiu.d?id=83888749
  • https://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/apsukos-nemazeja-baksnoja-i-senas-antenas-ir-tikina-tai-5g-ir-mazeikiai-tuoj-tures-covid-19-protruki.d?id=84091769
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)