Tarp daugiau nei 17 milijonų sveikatos istorijų buvo ir 10,9 tūkstančiai mirčių, sietinų su COVID-19 pandemija. Iš viso Jungtinėje Karalystėje nuo šios ligos jau mirė daugiau nei 44 tūkstančiai žmonių.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vyrai susiduria su 1,59 kartais didesne mirties nuo COVID-19 rizika nei moterys. Tuo tarpu vyresni nei 80 metų žmonės yra paveikiami itin skaudžiai – jų mirties nuo COVID-19 rizika yra net 20 kartų didesnė nei 50–59 metų žmonių. Įdomu ir tai, kad COVID-19 dažniau atima juodaodžių ir pietų azijiečių gyvybes: jie susiduria su 1,62–1,88 kartais didesne mirties nuo COVID-19 rizika nei baltieji.

Galiausiai, mokslininkai patvirtino, kad egzistuojančios sveikatos problemos taip pat didina riziką mirti nuo COVID-19 ar šios ligos komplikacijų. Didžiausi rizikos faktoriai šioje kategorijoje: nutukimas (ypač 40 viršijantis KMI), diabetas, astma, lėtinės širdies, kepenų ir nervų sistemos ligos ir autoimuninės ligos. Yra nedidelis ryšys tarp rūkymo ir aukšto kraujo spaudimo bei COVID-19 mirčių, tačiau tas ryšys yra per silpnas, kad mokslininkai jį galėtų laikyti priežastiniu.

Šie duomenys nėra pilna. Ne visi COVID-19 atvejai, įtraukti į tyrimą, buvo patvirtinti testais – kai kuriuos gydytojai nustatė pagal simptomus ir žmonių ryšius su sergančiaisiais. Be to, ne visose istorijose minimi žalingi įpročiai ar rasė.

COVID-19 pandemija tikrai dar nesibaigė. Tačiau viliamasi, kad pasaulis pasimokė ir antrąją bangą sutiks labiau pasiruošęs. Šalys dabar turi sukaupusios daugiau atsargų, geriau supranta rizikos faktorius ir apsisaugojimo būdus. Be to, jau yra patvirtintų veiksmingų vaistų, o ir vakcinos jau pakeliui, nors šiais metais jos greičiausiai dar nebus plačiai naudojamos.

Su tyrimu galite susipažinti ČIA.