Amerikos onkologijos draugija pirmą kartą po 8 metų atnaujino maitinimosi ir fizinio aktyvumo rekomendacijas siekiantiems užkirsti kelią vėžiui. Pranešama, kad rengdami rekomendacijas, onkologai atsižvelgė į naujausius medicinos pasiekimus ir šios srities tyrimų metaanalizėmis gautus įrodymus.

Atnaujintos draugijos rekomendacijos atitinka oficialią Tarptautinės onkologinių tyrimų agentūros (IARC), Pasaulinio vėžio tyrimo fondo ir Amerikos vėžio tyrimo instituto (WCRF/AICR), o taip pat JAV Žemės ūkio, Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos ministerijų (USDA/HHS) poziciją.

„Per praėjusius 8 metus regėjome šios srities mokslinį progresą, – sako Ohajo valstijos universiteto vėžinių susirgimų centro onkologas Stevenas Clintonas. – Dabar žinome, kad mažiausiai 18 vėžio tipų yra susiję su nutukimu. Taip pat per pastaruosius 8 metus regėjome sinergiją tarp vėžio, širdies ligų, diabeto ir kitomis su nutukimu susijusiomis sveikatos problemomis“.

Mityba

Panagrinėkime šias rekomendacijas. Kas apsikeitė, kas liko savo vietose?

Fizinis aktyvumas

Anksčiau

Suaugusieji per savaitę turėtų skirti bent ⁠150 minučių vidutiniams arba 75 minutes labai intensyviam fiziniam aktyvumui.

Dabar

Suaugusiesiems per savaitę rekomenduojama skirti 150–300 minučių vidutiniam aktyvumui, arba 75–150 minučių labai intensyvioms treniruotėms. Optimalu siekti viršutinės ribos (atitinkamai 300 arba 150 minučių) ar net jį viršyti.

Maitinimosi režimas

Anksčiau

  • Rekomenduojama rinktis tiek maisto produktų ir gėrimų, kad būtų pasiektas ir išlaikomas sveikas svoris.
  • Riboti raudonos mėsos ir mėsos produktų (technologiškai apdorotų) vartojimą.
  • Per dieną suvalgyti bent po 350–400 gramų daržovių ir vaisių.
  • Rinktis viso grūdo produktus (vengti valytų grūdinių kultūrų).

Dabar

Bet kurio amžiaus verta laikytis sveiko maitinimosi modelio. Jame yra:

  • Maistinių medžiagų turtingų maisto produktų reikia valgyti tiek, kad būtų pasiektas ir išlaikomas sveikas svoris.
  • Įvairios daržovės (skirtingų spalvų), daug ląstelienos turintys ankštiniai produktai ir taip toliau.
  • Skirtingų spalvų vaisiai (ne sultys).
  • Viso grūdo produktai.

Šiame modelyje nėra (arba ribotas kiekis):

  • Raudonos mėsos ir mėsos produktų.
  • Saldžių gaiviųjų gėrimų
  • Valytų grūdų produktų.

Alkoholis

Anksčiau

Riboti alkoholio vartojimą – ne daugiau nei 1–2 porcijas per dieną (atitinkamai moterims ir vyrams).

Dabar

Geriausia – alkoholio visai nevartoti. Tačiau jeigu jį vartojate, laikykitės ribų: ne daugiau nei 1–2 porcijas per dieną (atitinkamai moterims ir vyrams).

Analizė

Amerikos onkologijos draugijos vyr. viceprezidentės Lauros Makaroff nuomone, naujos rekomendacijos ir toliau atspindi moksliniais tyrimais patvirtintą teoriją, kad vėžinių susirgimų riziką mažina ir bendrai teigiamai žmogaus sveikatą veikia būtent maitinimosi modeliai ir fizinis aktyvumas, o ne kokie nors konkretūs produktai.

Nėra kokio nors produkto ar produktų grupės, kurie galėtų pastebimai sumažinti tokią riziką. Naujausi mokslo duomenys palaiko perėjimą nuo nutricentrinio (telkiančio dėmesį tik į konkrečias maisto medžiagas – nutrientus) prie holistiškesnio maitinimosi režimo modelio. Žmonės valgo maistą, o ne atskiras maisto medžiagas, ir turimi duomenys nurodo sveikos dietos modelius, kurie siejami su mažesne vėžinių susirgimų – ypač žarnyno ir krūties vėžio – rizika.

„Kai kalbame apie prevenciją, nežinome, kokio tipo vėžys gali išsivystyti. Labai svarbu surinkti visas dalis į vieną – suderinti pratimus su sveiku maitinimusi ir geru energijos balansu“, – teigia dr. Stevenas Clintonas.

Apie konkrečias Amerikos onkologijos draugijos rekomendacijas dr. S. Clintonas turi savo nuomonę. Pasak jo, nereikia visiškai atsisakyti raudonos mėsos (žinoma, jei tai nėra etinis pasirinkimas). Raudoną mėsą galima valgyti, laikantis sveiko maitinimosi modelio rėmų: 80–100 gramų mėsos į sveiką dietą integruoti galima. Vengti reikia nuolatinio mėsos vartojimo pagal principą: bekonas pusryčiams, mėsainis iš užkandinės – pietums ir vakarienei.

Rekomendacija visiškai atsisakyti alkoholio ypatingai svarbi rūkantiems, nes jis padidina, gerklės, liežuvio ir virškinamojo trakto vėžio riziką. Dar dr. S. Clintonas pabrėžia, kad daugybė tyrimų sieja alkoholį su krūties vėžio rizika, todėl atkreipia į mažesnę moterų alkoholio normą – 1 porcija per dieną. Viena porcija yra maždaug 330 ml. alaus, 150 ml. vyno, 50 ml stipraus alkoholio.

Daktarė L. Makaroff pripažįsta, kad fizinio aktyvumo rekomendacijos gerokai pasikeitė – padidėjo. Ji pabrėžia, kad vaikams ir paaugliams irgi būtinas vidutinis ar intensyvus aktyvumas – bent po valandą per dieną.

O kaip kava?

Naujose Amerikos onkologijos draugijos rekomendacijose, be viso kito, viltingų naujienų yra ir kavos mėgėjams. Atrodo, pasirodė įrodymų, kad kava sumažina kai kurių vėžinių susirgimų atsiradimo riziką (pavyzdžiui, gerklų vėžio, bazalinių ląstelių karcinomos, piktybinės melanomos), nors to mechanizmas dar nėra aiškus. Remiantis naujais Amerikos onkologijos draugijos duomenimis, kavos vartojimas gali sumažinti virškinamojo trakto vėžio riziką.

Kepintose kavos pupelėse aptikta šimtai biologiškai aktyvių junginių, tarp kurių kofeinas, flavanoidai ir taip toliau. Tvirtinama, kad kai kurie iš jų didina energijos suvartojimą, reguliuoja su DNR taisymu susijusius genus, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, slopina metastazes. Kava veikia maisto buvimo žarnyne laiką ir kancerogenų metabolizmą kepenyse – šie faktoriai gali sumažinti kai kurių virškinamojo trakto vėžinių susirgimų riziką.

Kavos (kofeino) paminėjimas rekomendacijose susijęs su akrilamidu – junginiu, susidarančiu aukštesnėje nei 120°C temperatūroje apdorojant maisto produktus, kuriuose gausu angliavandenių (kepant, skrudinant ir t.t.). Pagal Tarptautinės onkologinių susirgimų tyrimų agentūros klasifikaciją priklauso „tikėtinų kancerogenų“ kategorijai, ir tik 2019 birželį kava buvo oficialiai pašalinta iš produktų, kuriuos būtina pažymėti kaip turinčius kancerogenus,sąrašo. Remiantis Clean Label Project organizacijos tyrimu, в kepintose kavos pupelėse sunkiai randami akrilamido pėdsakai.

Atnaujintose rekomendacijose Amerikos onkologijos draugija daro išvadą, kad daugybė epidemiologinių žmonių tyrimų neparodė, kad akrilamidas produktuose sietinas su vežinio susirgimo rizika.

Kaip ir anksčiau, vartojamo gėrimo temperatūra. Atnaujintose rekomendacijose pateikiami Tarptautinės onkologinių tyrimų agentūros publikacijos (2016) duomenys, kad pernelyg karšti (65 °C ir daugiau) gėrimai didina virškinamojo trakto vėžio riziką. Pažymėtina, kad gėrimo temperatūros ir vėžio ryšys dar nėra iki galo ištirtas, tačiau neseniai atlikta metaanalizė jo egzistavimą patvirtina. Todėl Amerikos onkologijos draugija rekomenduoja gerti vidutinės temperatūros arbatą arba kavą.