Socialiniuose tinkluose galima rasti įvairiausių sąmokslo teorijų ar neteisingų teiginių. Štai vienas pilietis nusprendė perspėti tautiečius apie chemtreilus.

„Tačiau akivaizdu, šiandienos migla Vilniaus danguje radosi dėl lėktuvų paliktų pėdsakų. Ir lėktuvai ryte kilo iš tos pačios, į pietryčius nuo Vilniaus, vietos...“, – rašo jis.

Ar pastebit, kad šiandien dangus Vilniuje aptrauktas migla? Tą miglos atsiradimo procesą stebėjau – anksti ryte dangus buvo giedras, tačiau po lėktuvų paskraidymų jis tapo aptrauktas migla... Tai galimai chemtrail'ai...
„Facebook“

Kilmė


Žodis „chemtreilas“ kildinamas iš chemijos ir „kontreilo“, o pastarasis – iš kondensacijos ir pėdsako (trail). Anot šia teorija tikinčių žmonių – skrendančių lėktuvų paliktas kondensacijos takas yra tyčia prisodrintas toksinų, mikroschemų ar kitų kenksmingų medžiagų, vykdant neteisėtą vyriausybės operaciją.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos šaknys siekia maždaug 1996 metus. Būtent tais metais JAV Karinės oro pajėgos buvo pirmąkart apkaltintos iš karinių lėktuvų „apipurškinėjant“ amerikiečius paslaptingomis medžiagomis, o purškimo įrodymas – ilgai danguje kybantys kondensacijos pėdsakai. Matyt, ne sutapimas yra tai, jog 1996 metais taip pat buvo viešai publikuota ataskaita „Oras kaip galios didinimo priemonė: Orų valdymas 2025 metais“. Ataskaitos autoriai buvo JAV Oro universiteto studentai. JAV Karinių oro pajėgų štabo viršininkas studentams buvo pateikęs užduotį: „ištyrinėti koncepcijas, galimybes ir technologijas, kurių JAV reikės norint ir ateityje dominuoti oro bei kosmoso srityje“.

Nors ataskaitos įvade buvo aiškiai nurodyta, jog autorių nuomonė neturi nieko bendro su oficialia vyriausybės politika, o ataskaitoje aprašyti orų modifikavimo scenarijai yra „pramanytų ateities situacijų ir scenarijų aprašymai“, atsirado žmonių, kurie studentų ataskaitą įvertino kaip įrodymą, jog vyriausybė aktyviai ieško būdų kontroliuoti Žemės klimatą.

Vėlesniais metais „chemtreilų“ sąmokslo teorija internete išgimdė net kelias dešimtis aktyvistų svetainių ir forumų, tokių kaip aircap.org ar chemtrails911.com.

Melas


Tad kas iš tiesų yra tos juostos danguje? Nesitikėkite kažkokio itin įdomaus paaiškinimo, realybė – kur kas nuobodesnė. Tai, ką žmonės vadina „chemtreilais“, tėra susikondensavusi ore esanti drėgmė. Bene kiekvienas reaktyvinis lėktuvo variklis išmeta karštas dujas, kurių sudėtyje esama vandens – tai ir yra priežastis dėl ko susidaro tokie pėdsakai danguje.

Melaginga informacija

Kaip ir su kitomis konspiracijos teorijomis, mokslininkai nėra linkę į jas žiūrėti rimtai, o juo labiau – tyrinėti ir rašyti mokslinius straipsnius. Tačiau 2016 metais Kalifornijos universiteto mokslininkai publikavo pirmą mokslinį straipsnį, kuriame paneigė šią konspiracijos teoriją – paskelbė, kad „chemtreilai“ neegzistuoja. Moksliniame žurnale „Environmental Research Letters“ pasirodė publikacija, skirta būtent „chemtreilų“ prigimčiai nustatyti. Straipsnio išvadose teigiama, kad mokslininkams nepavyko surasti įrodymų apie didelio masto chemikalų purškimo iš lėktuvų operacijas, o už lėktuvų pasiliekančius pėdsakus paaiškina klasikiniai fizikos dėsniai.

„Mūsų tikslas buvo padaryti oficialų įrašą mokslinėje spaudoje, kuris tikimės padės apsispręsti daliai visuomenės, kuri dar nėra iki galo patikėjusi „chemtreilų“ teorija“, – sako straipsnį parengusios tyrėjų grupės vadovas Stevenas Davisas iš Kalifornijos universiteto.

Pasak vieno iš straipsnio autorių, ruošiant publikaciją buvo apklausti 77 atmosferos chemikai ir geochemikai, tyrinėjantys dulkių ir dujų srautus atmosferoje bei jos užterštumą. Visi apklausti mokslininkai patvirtino, kad nėra susidūrę su jokiais įrodymais, kurie liudytų apie masinį bet kokių cheminių medžiagų purškimą atmosferoje.

Straipsnio autoriai patvirtino, kad danguje žmonės dažniau mato susikondensavusių garų pėdsakus paprasčiausiai dėl to, kad pastaruoju metu padaugėjo keleivinių lėktuvų. O tai, kad šie pėdsakai ilgiau išlieka neišsisklaidę, gali būti paaiškinama tuo, kad dėl kintančio klimato, viršutiniuose atmosferos sluoksniuose pasikeitė sąlygos, todėl vandens garų lašeliai ilgiau išlieka savo būsenoje. Straipsnį publikavę autoriai supranta, kad užkietėjusių „chemtreilų“ seklių ir žinovų įsitikinimų pakeisti jų išvados negali, tačiau tikisi, kad bent abejojantiems „konspiracininkams“ šioje publikacijoje pateikiami argumentai padės sugrąžinti į sveiką protą.

Šaltiniai:

  • Christine Shearer, Mick West, Ken Caldeira, Steven J Davis. Quantifying expert consensus against the existence of a secret, large-scale atmospheric spraying program. Environmental Research Letters, 2016; 11
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160812103718.htm
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/chemtreilai-kas-tai-yra-is-tikruju-ir-ka-apie-tai-skelbia-acto-garintoja.d?id=65558764
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)