Kilmė


Įmonė „Lakameda“ žiniasklaidai išplatino pranešimą, apie savo sukurtą sistemą. Pranešime rašoma, kad Lietuvos farmacinių sprendimų įmonė „Lakameda“, dirbanti su farmacinių duomenų registravimu ir verifikavimu, sukūrė unikalią testų registravimo platformą, skirtą tarptautiniam naudojimui. Sistema, pavadinta „C19passport“, artimiausiu metu bus pristatyta Lietuvos ir Švedijos visuomenei bei vyriausybei.

Pranešime spaudai toliau rašoma, kad „C19passport“ – tai savanoriška COVID-19 testų ir skiepijimo registravimo sistema, kurioje autorizuotos gydymo institucijos registruos kada, kam ir koks testas buvo atliktas, bei kokie gauti rezultatai. Sistema pritaikyta visų rūšių atliekamų koronaviruso tyrimų registravimui ir saugojimui. Esminis sistemos pranašumas – saugumas ir kontrolė. Tik autorizuotos institucijos, atliekančios testus, galės suvesti tyrimų duomenis ir jų rezultatus į sistemą ir tik asmuo, atlikęs testą, galės žinoti ir naudoti jo rezultatus savo reikmėms.

Teigiama, kad atlikus tyrimą ir užregistravus duomenis „C19passport“ sistemoje, asmeniui bus išduota „C19safecard“ kortelė, kuri kartu su asmens kodu, leis prisijungti prie „C19passport“ sistemos ir matyti išsamią su testu, ar ateityje – su skiepais, susijusią informaciją.

Pranešime taip pat teigiama, kad visuomenei yra gyvybiškai svarbu turėti įrodymų dėl jų sveikatos būklės ir jaustis saugiai būnant su šeima, einant į darbą ar keliaujant, vadovaujantis oficialiomis valstybės rekomendacijomis.

Melas

Apie kauniečių įmonės sukurtą sprendimą savo skaitytojus informavo ir naujienų portalas meslaisvi.lt. Straipsnis apie sprendimą buvo pavadintas „Lietuvos įmonė paviešino būsimas Covid19 skiepų korteles. Sistema bus paleista Liepą“.

Lietuvos įmonė paviešino būsimas Covid19 skiepų korteles.
meslaisvi.lt

Būtent straipsnio antraštė yra melaginga, mat „C19passport“ nėra „skiepų kortelė“, kaip teigiama antraštėje.

Melaginga informacija

Kaip Delfi teigia įmonės direktorė Laura Beržinienė, „C19passport“ yra savanoriška COVID-9 testų registravimo sistema. „C19Safecard“ kortelė – tai raktas, su kuriuo galima prisijungti prie sistemos ir pamatyti atliktų testų rezultatus. Šioje sistemoje taip pat bus galima, jei ateityje bus išrasta vakcina, užregistruoti ir atliktą skiepijimą. Todėl, tai nėra skiepų kortelė, skiepai gali atsirasti po metų ar dar vėliau, tai nepriklauso nuo mūsų siūlomos sistemos. Pristatydami sistemą ir kalbėdami apie skiepus, mes tiesiog galvojame apie ateitį.

Sistemos prioritetas šiandien – registruoti šiuo metu atliekamus COVID-19 ar visų rūsių antikūnų testus. Mūsų sistemos tikslas – padėti valstybei ir jos gyventojams greičiau grįžti į įprastą gyvenimą“, – teigia L. Beržinienė.

Sąmokslo teorijomis pagarsėjusioje feisbuko grupėje „Unfollow 15min.lt” buvo pasidalinta meslaisvi.lt straipsnio ekrano nuotrauka, kurioje matosi tik straipsnio pavadinimas ir pagrindinė nuotrauka.

Melaginga informacija

Įrašo komentaruose žmonės ėmė baimintis, kad tai dar vienas įrodymas, jog jie bus prievarta masiškai vakcinuoti. Kiti tai priėmė kaip įrodymą, kad neva pandemija jau seniai buvo suplanuota.

„Nu jau anie viska suplanave senei Siaubas kazkoks“, – komentavo viena moteris, kalba neredaguota.

Melaginga informacija

„Kai sąmokslo teorijos tampa realybe. O ką pezėjo.. Sakė nebus jokios vakcinos privalomos. O dabar nei tu dirbt galėsi, nei tu keliaut galėsi, nei tu duonos nusipirkt galėsi“, – komentavo kita moteris, kalba neredaguota.

O štai kitas komentatorius uždavė tokį klausimą (kalba neredaguota): „Kaip gali buti vakcina kai viruso nera?“

Melaginga informacija

L. Beržinienė paneigia ir feisbuko komentatorių išsakytus teiginius, kad jų sukurtas sprendimas – privalomas. „Testų registravimas sistemoje yra savanoriškas. Kol nėra išrastos vakcinos ir ji oficialiai nepatvirtinta, apie masinį vakcinavimą negali būti kalbos. Mes tiesiog siūlome sprendimą, kurio pagalba galima registruoti atliekamus testus ir jų rezultatus. Šią sistemą mes siūlome ne tik Lietuvai, artimiausiu metu siūlysime ir kitoms šalis, kurios besiremdamos testais ir jų rezultatais, galės teikti rekomendacijas piliečiams ar turistams.

Jau dabar kai kurios užsienio valstybės įsileidžia tuos keliautojus, kurie turi įrodymus apie neigiamus COVID-19 testo rezultatus“, – teigia ji. Direktorė dar kartą pabrėžia, kad įmonės sukurtas sprendimas – nėra skiepų kortelė.

Šaltiniai:


„Lakameda“ pranešimas spaudai;
„Lakameda“ direktorės Lauros Beržinienės komentaras naujienų portalui Delfi

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)