Kilmė


Gegužės 22 dieną internetinis portalas paranormal.lt išleido straipsnį pavadinimu „Ką Covid-19 veikia ant naujos Australijos valiutos?“. Straipsnyje tikinama, kad iškart prieš pandemijos pradžią išleisti Australijos dolerių banknotai vaizduoja ne ką kitą, o koronavirusą ir milijardierių Billą Gatesą. Šie teiginiai Lietuvą pasiekė iš socialinių tinklų – feisbuke anglakalbiai vartotojai ėmė plačiai aptarinėti šią konspiracijos teoriją.
Australijos doleriai

Melas


„Jei manėte, kad tai PSO išleisto banknotus finansuoti kova su pandemija, tada pagalvokite dar kartą. Iš tikrųjų tai yra Australijos valiuta, kurios nominali vertė yra 20 vietinių dolerių, be to, tiesiog taip sutapo – ji buvo išleista į apyvartą 2019 m. spalio viduryje. Tai yra tą dieną, kai Kinijos mieste Uhane viskas ir prasidėjo“. – teigiama tekste.

Viršutiniame dešiniajame kampe yra tas pats senas geras koronavirusas. Jo buvimas ten yra suprantamas: viruso dydis nanometrai, bet štai iš kitos pusės banknoto ir persimato. Bet ką daro apatiniame dešiniajame kampe Billas Gatesas?
paranormal.lt

Tekste toliau teigiamai, kad viršutiniame dešiniame 10 Australijos banknotų kampe – „tas pats senas geras koronavirusas“. „Jo buvimas ten yra suprantamas: viruso dydis nanometrai, bet štai iš kitos pusės banknoto ir persimato. Bet ką daro apatiniame dešiniajame kampe Billas Gatesas? Tobulina Windows 33 ar vis dar dirba su vakcina?“, – retoriškai klausiama tekste.

Tokie teiginiai yra melagingi, mat nei ant 10 neri 20 Australijos dolerių banknotų nėra vaizduojamas koronavirusas. „Koronvirusas“, kurį ant banknotų mato sąmokslo teorijų skleidėjai, iš tiesų yra Australijoje augantis, į krūmus panašus, medis. Jo lotyniškas pavadinimas – Acacia victoriae.

10 Australijos dolerių banknotas

O ir šie banknotai išleisti buvo ne 2019 metų spalį, kaip teigiama melagingame tekste, o dar 2017 metų rugsėjį. Taip teigia Australijos rezervų bankas. Taip pat duomenų, kad Uhane viruso protrūkis prasidėjo spalį – nėra. Kol kas ankstyviausias COVID-19 atvejis Uhane buvo užfiksuotas lapkričio 17 dieną.

Apatiniame dešiniajame banknoto kampe nesislepia ir Billas Gatesas. Ten vaizduojama garsi Australijos poetė Mary Gilmore. Atvaizdas sukurtas remiantis 1952 metais daryta fotografija.

Ir nors tame pačiame paranormal.lt tekste šie faktai yra paminėti, jie yra „nurašomi“. „Nežinome tikslaus atsakymo į visus šiuos paslaptingus klausymus, tačiau manome, kad visa pandemijos saga atsispindi Australijos pinigų paveiksluose, galbūt ir kitų pasaulių valiutų paveiksluose. Taip pat gali būti, kad ant šių banknotų atsispindi šalies likimas, kas šiuos banknotus spausdina“, – teigiama tekste.

Melagingoje žinutėje toliau kalbama apie plačiai paplitusią konspiracijos teoriją, kad viską kontroliuoja tie, kurie diktuoja „naują pasaulio tvarką“. Teiginiai, kad egzistuoja „nauja pasaulio tvarka“ – jau kelis kartus yra paneigti užsienio faktų tikrintojų.

Šaltiniai:


https://factcheck.afp.com/hoax-circulates-australian-10-notes-feature-images-coronavirus-and-bill-gates

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/first-covid-19-case-happened-in-november-china-government-records-show-report

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)