COVID-19 išplitimas Baltarusijoje Lietuvai yra itin svarbus klausimas, mat jis liečia ir sienų atvėrimo dilemą. Ir nors Baltarusijos opozicija, ir užsienio specialistai kritikuoja Baltarusijos atsaką į COVID-19 pandemiją, yra manančių, kad situacija Baltarusijoje – kontroliuojama.

Melas

„Sorošo fondų dosniai apmokami mūsų politologai gegužės pradžioje rypavo, kad Baltarusija, kuri visiškai nesilaiko karantino, organizuoja Pergalės paradą, o Prezidentas žaidžia ledo ritulį išmirs nuo koronaviruso.

Lietuva tuo tarpu karantinavosi taip, kad net šventų Velykų negalėjo švęsti ir du mėnesius visi vaikščiojome su antsnukiais. Karantinas nelietė tik didžiųjų prekybos tinklų, bet čia jau kita tema.
Po parado praėjo dvi savaitės, t.y. laikas, kai visi baltarusiai turėjo masiškai užsikrėsti.

Ką turime? Šalyje, kurioje gyvena 9,5 milijono gyventojų rezultatai tokie:
per visą infekcijos plitimo laikotarpį šalyje mirė 194 pacientai (iš jų 190 iki gegužės 22 dienos), kurie turėjo virtinę lėtinių susirgimų ir kuriems nustatyta koronavirusinė infekcija.

Palyginimui - Lietuvoje, kurioje gyvena 3 milijonai gyventojų, mirė 63 asmenys“, – rašo vienas feisbuko vartotojas.

Melaginga informacija
Sorošo fondų dosniai apmokami mūsų politologai gegužės pradžioje rypavo, kad Baltarusija, kuri visiškai nesilaiko karantino, organizuoja Pergalės paradą, o Prezidentas žaidžia ledo ritulį išmirs nuo koronaviruso.
Lietuva tuo tarpu karantinavosi taip, kad net šventų Velykų negalėjo švęsti ir du mėnesius visi vaikščiojome su antsnukiais. Karantinas nelietė tik didžiųjų prekybos tinklų, bet čia jau kita tema.
Po parado praėjo dvi savaitės, t.y. laikas, kai visi baltarusiai turėjo masiškai užsikrėsti.
Ką turime? Šalyje, kurioje gyvena 9,5 milijono gyventojų rezultatai tokie:
per visą infekcijos plitimo laikotarpį šalyje mirė 194 pacientai (iš jų 190 iki gegužės 22 dienos), kurie turėjo virtinę lėtinių susirgimų ir kuriems nustatyta koronavirusinė infekcija.
Palyginimui - Lietuvoje, kurioje gyvena 3 milijonai gyventojų, mirė 63 asmenys.
„Facebook“

Įrašo autorius užsimena apie George'ą Sorosą – žymus vengrų kilmės JAV investuotojas, filantropas. Jis, kaip ir milijardierius Billas Gate'sas yra tapę sąmokslo teorijų skleidėjų teiginiais – neva tai jie yra blogiečiai, kurie nori valdyti ar net jau valdo pasaulį.

Tačiau nekreipiant dėmesio į šį teiginį, kad neva tai Lietuvos politologai atlyginimus gauna iš Dž. Sorošo, pažiūrėkime į oficialią COVID-19 statistiką.

Nuo balandžio 7 dienos kasdien Baltarusijoje COVID-19 yra diagnozuojamas apie 900 žmonių. Tuo tarpu Lietuvoje jau kurį tais laiko tarpą matome vienženklius naujų atvejų skaičius.

Gegužės 27 dienos duomenimis, Baltarusijoje buvo nustatyti 38 956 COVID-19 atvejai, 214 pacientai – mirė. Nuo pandemijos pradžios iš viso buvo atlikti 485 tūkstančiai COVID-19 testų. Baltarusijoje, remiantis 2018 metų statistika, gyvena 9,48 milijonai žmonių. Remiantis prieš tai minėtais skaičiais – tik 5,1 proc. Baltarusijos populiacijos buvo tirti dėl COVID-19.

COVID-19 atvejai Baltarusijoje (raudona) ir Lietuvoje (mėlyna)

Tuo tarpu Lietuvoje gegužės 27 dienos duomenimis, COVID-19 buvo nustatytas 1647 žmonėms, 66 žmonės – mirė. Iš viso nuo pandemijos pradžios buvo atlikti 281232 testai. Lietuvoje, Lietuvos statistikos departamento 2019 metų duomenimis, gyvena 2,79 milijonai nuolatinių gyventojų. Lietuvoje atliktų COVID-19 testų skaičius tenka 10 proc. šalies populiacijos (SAM duomenimis, į iš viso tirtų atvejų skaičių patenka ir nauji ir pakartotiniai ėminiai).

Realaus COVID-19 atvejų ir mirčių skaičiaus nežino jokia šalis – tam reikėtų ištirti visą populiaciją. Tačiau teigti, kad žmonės masiškai nėra užsikrėtę COVID-19 Baltarusijoje, kai ištirta 5,1 proc. populiacijos – nėra logiška. Tačiau žvelgiant į Lietuvos oficialią statistiką, galima teigti, kad griežtas karantinas Lietuvai labiau atsipirko, nei baltarusiams A. Lukašenkos pandemijos neigimas.

Taip pat kritiškai reikėtų žiūrėti ir į Baltarusijos oficialiai skelbiamą statistiką. Dar kovo mėnesio pabaigoje Baltarusijos opozicinės partijos krikščionių demokratų narys Pavelas Severinecas pasakoja, kad valdžios institucijų reakcija į koronaviruso pandemiją yra labai keista.

Pasak pašnekovo, sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad jie stebi infekuotuosius ir su užsikrėtusiais kontaktų turėjusius asmenis.

Mirtys nuo COVID-19 Baltarusijoje (raudona) ir Lietuvoje (mėlyna)

„Taip pat pranešama, kad šalyje koronavirusu susirgo 76 žmonės, tačiau tokiais skaičiais niekas netiki. Manau, tai yra tipiška sovietinė reakcija į katastrofą ir tai primena Černobylio tragediją. Naktį, norėdami neišgąsdinti žmonių, „kontaktiniai pacientai“ atvežami į Minsko ligonines. Greitoji pagalba, pasak liudininkų, šešias valandas stovi eilėje priėmimo skyrių prieigose“, – dar kovo mėnesio pabaigoje aiškino P. Severinecas. Opozicionieriaus teigimu, bendra valstybės medicinos padėtis yra sunki, ir sistema dėl pandemijos padarinių gali tiesiog subyrėti.

Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytas Vytis Jurkonis Delfi šia tema yra sakęs, kad Baltarusijos visuomenė buvo tarsi valdžios įkaitė, nes pačioje pradžioje į virusą nebuvo žiūrima rimtai. „Mes žinome, kas ten vyksta bent jau iš oficialių duomenų, skaičiai yra pakankamai įspūdingi, rodantys, kad pandemijos mastas yra nemažas, o Baltarusijos visuomenė buvo savotiškai įkaitė, kai valdžia iš pradžių neigė ir tyčiojosi iš pandemijos, o dabar supranta, kad situacija yra rimtesnė, nei buvo sakoma iš pradžių. 36 tūkst. sergančiųjų yra pakankamai rimtas skaičius“, – tikina V. Jurkonis.

Šaltiniai:

  • https://ourworldindata.org/coronavirus-data?country=BLR~
  • https://sp.onliner.by/covid-19/?utm_source=mainnew&utm_medium=mainnew
  • SAM
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/koronavirusas-baltarusijoje-rizikuoja-jau-ne-tik-lietuva-bet-ir-visa-es.d?id=84366459
  • https://www.delfi.lt/news/daily/world/lukasenka-ragina-baltarusija-ruostis-antrai-koronaviruso-bangai.d?id=84365313
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/baltarusija-kaip-tiksinti-bomba-skaiciais-patiketi-neimanoma.d?id=83828365
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)