JAV Federalinė maisto ir vaistų administracija perspėja, kad vos vienas arbatinis šaukštelis kofeino miltelių prilygsta 28 puodeliams kavos, o tai labai gerai paaiškina, kodėl Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyje pardavinėti kofeino miltelių papildus yra draudžiama, skelbia sciencealert.com.

Draudimai buvo įvesti po kelių mirčių perdozavus kofeino atvejų, tad pareigūnai ir ekspertai neveltui susirūpino dėl potencialios grynojo kofeino žalos žmogaus organizmui.

Naujas Jungtinės Karalystės mokslininkų atliktas tyrimas labai puikiai iliustruoja, kodėl kofeinas iš tikrųjų toks pavojingas, ir kas gali nutikti suvartojus per didelį kofeino miltelių kiekį.

Tyrimo, kuriam vadovavo gydytoja Rebecca Harsten iš Karalienės Elžbietos ligoninės Londone, išvadose pasakojama 26 metų pacientės istorija: jauna moteris, praėjus maždaug trims valandoms nuo tos akimirkos, kai suvartojo du arbatinius šaukštelius kofeino miltelių (maždaug 20 gramų), atsidūrė ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje.

JAV Federalinės maisto ir vaistų administracijos skaičiavimais, toks kofeino kiekis prilygsta nuo 50 iki 60 puodelių kavos, o tai, kaip savo tyrime tvirtina R. Harsten su kolegomis, daugiau nei pakankamas kiekis pražudyti žmogų.

„Jeigu suvartojama daugiau nei 1–2 gramai kofeino, padariniai labai pavojingi. Kofeino perdozavimas baigiasi mirtimi, jei per kartą į organizmą patenka daugiai nei 5 gramai ar kofeino koncentracija kraujyje pasiekia daugiau nei 80 mg/L“, – tyrimo išvadose teigia mokslininkai.

Šiuo atveju pacientei labai pasisekė išgyventi, nors medikai jos kraujyje ir nustatė mirtiną viršijančią kofeino dozę – 147,1 mg/L. Be to, tokie rodikliai fiksuoti po septynias valandas trukusio gydymo, o tai reiškia, kad kofeino koncentracijos pikas jos organizme greičiausiai buvo dar didesnis.

Kai pacientė tik atvyko į ligoninę, ji skundėsi širdies plakimu, gausiu prakaitavimu, nerimu, jai buvo sunku kvėpuoti. Apžiūros metu medikai nustatė, kad jos širdies ritmas neįprastai dažnas, o kraujospūdis žemas, taip pat padažnėjęs kvėpavimas, pacientė vėmė.

Elektrokardiograma parodė, kad moteriai pasireiškia polimorfinė skilvelių tachikardija, o tyrimai atskleidė, jog organizme kaupiasi rūgštis. Ši būklė vadinama metaboline acidoze. Pacientei taip pat pasireiškė ir respiracinė alkalozė (anglies dvideginio ir deguonies disbalansas kraujyje) bei buvo padidėjęs baltųjų kraujo kūnelių kiekis.

Pacientei buvo taikomas skysčių ir elektrolitų gydymas, tačiau būklė negerėjo, tad jauna moteris buvo perkelta į intensyviosios terapijos skyrių, jai suleista raminamųjų, atlikta hemodializė, pasitelkta plaučių ventiliavimo sistema.

Moteriai taip pat buvo taikomas gydymas hidrokarbonatu, kuriuo siekta pagerinti rūgšties koncentraciją, magnio sulfatu mažinta aritmija, o aktyvuota anglis padėjo iš inkstų pašalinti toksinus. Kovai su kofeino poveikiu kraujospūdžiui medikai taip pat pasitelkė hormoną norepinefriną.

Gydytojai kaip energijos ir maistingų medžiagų šaltinį pacientei paskyrė intralipidų. Pastaraisiais metais šis metodas vis aktyviau taikomas siekiant iš organizmo sparčiau pašalinti toksiškas riebaluose tirpias medžiagas.

Faktas, jog medikams teko pasitelkti tiek skirtingų gydymo metodų, labai aiškiai iliustruoja faktą, kokia pavojinga sveikatos būklė yra kofeino perdozavimas. Tai medžiaga, kaip reikiant sutrikdanti visus organizmo metabolizmo procesus.

Laimei, pacientei parinktas gydymas buvo veiksmingas. Po dviejų dienų nutraukta dializė, tačiau dar savaitę dėl stebėsenos jauna moteris praleido intensyviosios terapijos skyriuje. Praėjus mėnesiui po išrašymo iš ligoninės, anot, medikų, moters jaučiasi gerai, lankosi pas psichiatrą. Buvo atvykusi padėkoti jos gyvybę išgelbėjusiems medikams.

Mokslininkai pažymi, kad nėra jokių oficialių gairių, kaip derėtų gydyti kofeino perdozavusius asmenis, toks scenarijus pasitaiko itin retai, tačiau straipsnyje aprašytas atvejis leidžia teigti, jog naujas intralipidų panaudojimo būdas kartu hemodialize „gali būti naujas ir veiksmingas kofeino perdozavimo gydymo metodas“.

Tyrimo išvados skelbiamos „BMJ Case“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)