Göbekli Tepe šventyklos kompleksas yra pietryčių Anatolijoje, Turkijoje. Tai 11 500 metų senumo akmens struktūra, senesnė net už Stounhendžą, rašo CNN. Manoma, kad ją pastatė medžiotojai-rankiotojai.

Tyrėjai, naudodamiesi kompiuterio algoritmu, atsekė šventyklos architektūrinį projektą, daugiausiai dėmesio jie skyrė trims komplekso monumentalioms apvalioms konstrukcijoms, kad nustatytų, ar stulpai buvo specialiai išdėstyti tam tikrose vietose.

„Komplekso išdėstymas apibūdinamas erdvinėmis ir simbolinėmis hierarchijomis, atspindinčiomis dvasinio pasaulio ir socialinės struktūros pokyčius“, – aiškina tyrėjas Gil Haklay iš Izraelio.

Tyrimui vadovavo G. Haklajus ir Tel Avivo universiteto archeologijos profesorius Avi Gopheris. Jų išvados buvo paskelbtos gegužės mėnesio „Cambridge Archeilogical Journal“ numeryje.

Manoma, kad Göbekli Tepe šventyklos kompleksą pastatė medžiotojai-rankiotojai. Ši šventykla yra tapusi audringų archeologinių diskusijų objektu. 1994 metais šventyklą atrado vokiečių archeologas daktaras Klausas Schmidtas.

„Mūsų išvados rodo, kad svarbiausi architektūriniai pertvarkymai per šį laikotarpį, tokie kaip perėjimas prie stačiakampio formos architektūros, buvo pagrįsti žiniomis, o darbus vykdė specialistai“, – apie seniausios pasaulyje šventyklos statybas kalba G. Haklay.

Šis atradimas yra svarbus, mat buvo manoma, kad architektūros planavimo metodai, tokie kaip geometrija ir grindų planai, atsirado daug vėliau. Tiesą sakant, kai kurie mano, kad šie metodai buvo įdiegti daugiau nei prieš 10 500 metų, kai medžiotojai-rankiotojai virto maistą auginančiais ūkininkais.

„Šis tyrimas pateikia svarbios informacijos apie ankstyvą architektūros planavimo vystymąsi ... Tai atveria duris apskritai naujoms šios šventyklos interpretacijoms“, – teigia A. Gopheris.

Tyrėjai planuoja naudoti tą patį metodą tiriant kitas to paties laikotarpio archeologines vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)