Tai bus pirmasis pilotuojamas skrydis iš JAV teritorijos po devynerių metų.

Aukščiausi JAV kosmoso agentūros ir Elono Musko bendrovės pareigūnai nuo ketvirtadienio dalyvavo pasitarimuose Kennedy kosminiame centre Floridoje dėl galutiniių patikrinimų prieš gegužės 27 dieną numatytą misiją, kuri įvyks koronaviruso pandemijos metu.

„Pasirengimo skrydžiui peržiūra baigta! NASA „SpaceX Crew Dragon“ misijai leista ruoštis kilimui“, – tviteryje pranešė JAV kosmoso agentūra.

Planuojama, kad raketa su astronautais Robertu Behnkenu ir Douglasu Hurley startuos gegužės 27 dieną 16 val. 33 min. vietos (23 val. 33 min. Lietuvos) laiku iš Kennedy kosminio centro. Raketa skris į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kurioje šiuo metu yra du rusai ir vienas amerikietis.

Nuo 2011 metų, kai buvo užbaigta daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa, JAV astronautai į Tarptautinę kosminę stotį buvo skraidinami Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“.

Jei „SpaceX“ misija pavyks, JAV pasieks savo tikslą ir nebeturės mokėti už vietas „Sojuz“ raketose, kad jos astronautai galėtų pasiekti TKS.

Pastaraisiais metais JAV išleido milijardus dolerių „SpaceX“ ir „Boeing“, siekdama susigrąžinti galimybę siųsti astronautus į kosmosą.