Deja, nepanašu, kad koronaviruso sukelta pandemija greitai baigsis, tačiau A. Schiffmann tvirtai pasiryžo stebėti ligos plitimo tendencijas iki pat galo. Kol jo sukurta svetainė funkcionuos, jis nuolatos ją tobulins, įtraukdamas papildomų naudingų funkcijų, rašoma portale „ScienceAlert“.

Kai tik pandemija pasibaigs, vaikinas išjungs serverius ir galbūt sukurs puslapį, kuriame bus pateiktas COVID-19 palyginimas su SARS arba ispaniškuoju gripu. A. Schiffmannas tiki, kad jo kuruojama svetainė gali virsti istoriniu šaltiniu, teikiančiu visada prieinamą informaciją apie koronavirusą.

A. Schiffmanno pasiūlyta koronaviruso stebėjimo priemonė – tai viena vieta, kurioje galima gauti visą statistiniam piliečiui reikalingą informaciją apie COVID-19. Svetainėje pateikti duomenys nuolatos naujinami įvairių pasaulio šalių statistika – užsikrėtusiųjų, mirusiųjų ir pasveikusiųjų skaičiais, taip pat apie situacijos kitimą bylojančia informacija, perkelta iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) ir kitų vyriausybinių organizacijų svetainių.

Svetainėje dažnai pasiūloma naujų priemonių, kaip antai pasveikusiųjų procento skaičiuotuvas. Joje galima rasti infekcijos išplitimo vaizdą žemėlapyje, svarbiausią informaciją apie koronavirusą, patarimus, susijusius su rankų higiena, ir simptomų sąrašus.

A. Schiffmannas, aišku, didžiuojasi savo kūriniu, bet jis tikrai nenori, kad jo pavardė būtų linksniuojama kaip žmogaus, sugebėjusio išgarsėti per pandemiją.

„Tikiuosi, kad ateityje panašią priemonę galėtų pasiūlyti PSO, – sakė jis. – Eilinis jaunuolis negali būti atsakingas už tokį projektą, tačiau akivaizdu, kad žmones domina statistika.“

Atsakomybė, apie kurią užsiminė A. Schiffmannas, – iš tiesų didelė. Portalo „Business Insider“ reporterei jis prisipažino, kad sykį teko nemiegoti ištisą naktį ir tik septintą valandą ryte pavyko išspręsti problemą, dėl kurios buvo sutrikęs rodiklių suvestinės veikimas. Vaikino apskaičiavimu, svetainei jis yra paskyręs net kelis šimtus valandų, o kartą net ištisas 50 valandų nuo jos nesitraukė.

„Jaučiuosi visiškai užvaldytas“, – prisipažino A. Schiffmannas ir pridūrė, kad spaudimas, kurį tenka patirti, – iš dalies malonus.

Kadangi stebėjimo priemonė pasiekiama visame pasaulyje, nebūna nė akimirkos, kad kas nors ja nesinaudotų. Pasak A. Schiffmanno, kiekvieną dieną svetainėje apsilanko žmonių iš įvairių pasaulio šalių. Nors tai ir džiugina, lankomumo stebėjimu vaikinas teigia neužsiimantis. Beje, jei tuo metu, kai jis miega, sutrinka kurios nors svetainės funkcijos veikimas, pabudęs randa tūkstančius pranešimų.

Į jam, kaip svetainės administratoriui, tenkančią atsakomybę moksleivis žvelgia labai rimtai.

„Kai svetainė išpopuliarėjo, mano mokymosi rezultatai tapo tiesiog siaubingi – ištisas dvi savaites nesirodžiau mokykloje, kad visą dėmesį galėčiau skirti svetainei ir jos veikimo tobulinimui“, – nurodė jis.

Ypač populiari yra rodiklių suvestinė – per dieną ją peržiūri maždaug 30 mln. svetainės lankytojų, o iš viso ja buvo susidomėję 700 mln. žmonių, todėl nenuostabu, kad A. Schiffmannas yra sulaukęs ne vieno pasiūlymo skelbti savo svetainėje reklaminius pranešimus. Vienas pasiūlymas ypač išsiskyrė: jei būtų juo pasinaudojęs, už svetainės palaikymą A. Schiffmannas būtų gavęs 8 mln. JAV dolerių (7,3 mln. eurų). Visgi pasiūlymą jis atmetė. Vaikinas taip pat paminėjo, kad sutikdamas įtraukti į svetainę reklamą, jis jau galėjo užsidirbti daugiau nei 30 mln. JAV dolerių (27,4 mln. eurų), tačiau tokių tikslų jis anaiptol nesiekia – svetainė, anot jo, skirta ne tam.

„Man tiktai septyniolika ir man nereikia milijonų. Neketinu siekti pelno“, – nurodė A. Schiffmannas.

Iš pradžių į kalbas apie reklamą vaikinas leidosi nenoriai: jis tikino nuolatos girdinti tokio pobūdžio klausimus. Vis dėlto vėliau moksleivis sutiko atskleisti savo motyvus ir logiką. Nuolat prieš akis šokinėjančių reklaminių pranešimų vaizdas jam visiškai nepriimtinas, be to, „pardavęs“ svetainę jis negalėtų šio proceso kontroliuoti.

A. Schiffmannas nenori, kad svetainės administravimas būtų susaistytas kokiais nors sutartyse numatytais įsipareigojimais. Jis taip pat nenusiteikęs taikstytis su turinio ir vartotojo sąsajos pakeitimais, kurie jam neatrodo priimtini. Jis puikiai žino, kad ne visi svetainėje apsilankantys žmonės gali pasigirti nepriekaištingu interneto ryšiu, o reklama papildytos svetainės veikimas, aišku, sulėtės. Kai kam gali tiesiog nebepavykti prie jos prisijungti. Beje, svetainėje veikia aukoms skirtas mygtukas, tik suaukotų pinigų suma dar nė iš tolo nepriartėjo prie 8 mln.

„Nenoriu, kad mano ateities darbus temdytų kokia nors dėmė. Žmonės mano, kad pasigalėsiu dėl tokio sprendimo, bet mano planuose – daugybė darbų“, – sakė A. Schiffmannas.

Vaikino ateities planai – išties grandioziniai. Jis jau yra gavęs keletą darbo pasiūlymų ir vienas jų – iš „Microsoft“. Visgi kol kas jokio darbo pasiūlymo A. Schiffmannas priimti neketina: asmeniniai projektai jį domina kur kas labiau.

„Perspektyva papildomai programuoti po ištisos programuojant darbe praleistos dienos mane vilioja mažiausiai“, – sakė jis.

Visgi kontaktai, kuriuos pavyko užmegzti vykdant projektą, jam atrodo vertingi.

„Dabar pažįstu begalę verslininkų ir investuotojų. Jeigu rytoj sumanyčiau įsteigti įmonę, jie bent susipažintų su mano verslo planu“, – sakė A. Schiffmannas.

Vaikinas ypač džiaugiasi su apsaugos internete priemones teikiančia įmone „Cloudflare“ užsimezgusiu ryšiu. Įmonės paslaugomis A. Schiffmannas naudojasi siekdamas apsaugoti savo svetainę nuo DDoS (paskirstymo paslaugos trikdymo) atakų.

Paklaustas, su kuo svajoja užmegzti pažintį, A. Schiffmann paminėjo Billą Gatesą. Jis taip pat pabrėžė, kad jį labiausiai domina technologijų ir visuomenės sveikatos sektorių sąveika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)