Įprastai pasėdima prieš ilgesnes keliones, bet galima prisėsti ir prieš trumpą kelionę. Žmonės (ir iškeliaujantys, ir liekantys) kelias minutes tyliai pasėdi. Keliautojai dažnai sėdi ant savo lagaminų arba šalia jų. Ir, žinoma, niekas nekalba.

Tai – labai sena tradicija, siejama su Domovojumi – slavų namų dievu. Domovojus saugo šeimos narius, ypač vaikus ir gyvūnus, bei padeda pasiruošti kelionėms. Kai žmogus ruošiasi kelionėms, Domovojus pašnibžda, ką reikia pasiimti. Kartais žmogus tiesiog neranda daikto, kurį nori įsidėti – vadinasi, Domovojus jį paslėpė ir jo iš tikrųjų nereikia. Bet kuo tai susiję su pasėdėjimu?

Manoma, kad jei žmonės kelias minutes prieš kelionę pasėdės labai tyliai, jie išgirs Domovojų pašnibždant, ką reikia pasiimti. Namų dievas gali priminti pasiimti pamirštą daiktą ar net atlikti kokį nors svarbų darbą prieš kelionę. Ir tiek.

Žinoma, tai – tik sena tradicija. Rusai savo namuose Domovojaus jau seniai nebeieško, bet vis dar pasėdi prieš kelionę. Viena vertus, jiems tai – tradicija. Kita vertus, tai iš tikrųjų padeda prisiminti pamirštus daiktus ar darbus.

Tos kelios tylos minutės gali suveikti kaip meditacija, kuri gerina atmintį. Tai taip pat proga pagalvoti apie kelionę ir apie daiktus, be kurių ji būtų labai sudėtinga. Pasiruošimas kelionei dažnai yra labai chaotiškas ir netvarkingas. Toks tylos minutės prieš pat išvykimą yra proga nusiraminti ir į procesą pažvelgti iš šalies. Tiesa, geras būtiniausių daiktų sąrašas yra geresnis už bet kokį pasėdėjimą prieš kelionę.