Anot sciencealert.com, nors tyrimo rezultatai dar tik preliminarūs, tačiau besitikintiems, kad vasara natūraliai sustabdys pandemiją, deja, teks nusivilti.

„Atlikome preliminarų tyrimą, kuris leido teigti, kad geografinė platuma ir temperatūra galėtų vaidinti tam tikrą vaidmenį, – sakė Torono universiteto sveikatos politikos tyrinėtojas Peteris Juni. – Tačiau pakartojus tyrimą gerokai griežtesnėmis sąlygomis gavome priešingą rezultatą.“

Surinkusi duomenų iš 144 geografinių vietovių, kur užfiksuota bent 10 užsikrėtimo koronavirusu atvejų (valstijos/teritorijos/provincijos lygiu Australijoje, Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje bei šalies lygiu kitur), mokslininkų komanda palygino bendrą atvejų skaičių kovo 27 d. su užfiksuotu prieš savaitę – kovo 20 d.

Mokslininkai neįtraukė šalių, kuriose tuo metu jau buvo didelio masto ligos protrūkis, pavyzdžiui, Kinijoje, Italijoje ir Irane. Mokslininkai taip pat panagrinėjo situaciją per ankstesnes 14 dienų – viruso poveikio laikotarpiu – ir analizavo oro temperatūros, geografinės platumos ir oro drėgmės rodiklius, taip pat įtraukė duomenis apie mokyklų uždarymą, masinių renginių apribojimus ir socialinio bei fizinio atstumo laikymosi duomenis šiuose regionuose tuo metu.

COVID-19 epidemijos plitimas nebuvo susijęs su platuma ir temperatūra, tačiau gali būti (neigiamai) susijęs su savaitine santykine ar absoliučia drėgme, – konstatuoja mokslininkai. – Taip pat buvo nustatytas tvirtas ryšys tarp intervencinių priemonių ir sumažėjusio epidemijos plitimo.“

Mokslininkai nustatė, kad egzistuoja tvirtas ryšys tarp masinių renginių ribojimo, mokyklų uždarymo ir socialinio atstumo laikymosi bei lėtesnio epidemijos plitimo.

„Vasara tikrai nepadės visam šitam reikalui pasibaigti, – sakė Dalla Lana visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologė Dionne Gesink. – Labai svarbu, kad žmonės tai žinotų. Kita vertus, kuo daugiau intervencinių priemonių imamasi, tuo didesnis poveikis lėtinant epidemijos plitimą. Tokios intervencinės priemonės yra tikrai svarbios, nes jos yra vienintelis dalykas, kuris dabar lėtina epidemijos plitimą.“

Tačiau tai nereiškia, kad žiema nevaidina jokio vaidmens. JAV ligų prevencijos ir kontrolės centro direktorius Robertas Redfieldas yra anksčiau sakęs, kad našta sveikatos apsaugos sistemoms dar labiau padidėja, nes sezoninio gripo sezonas sutampa su COVID-19. Todėl žmonėms patariama skiepytis nuo sezoninio gripo.

Verta paminėti, kad minėto tyrimo autoriams nepavyko atmesti visų galimų veiksnių poveikį. Pavyzdžiui, jie negalėjo nustatyti, kaip testavimo dėl koronaviruso skirtumai galėjo paveikti jų skaičiavimus. Taip pat sunku nustatyti socialinio atstumo laikymosi lygį. Nepaisant to, šis tyrimas suteikė svarbių žinių.

„Mūsų tyrimas pateikė svarbių įrodymų, naudojant pasaulinius COVID-19 epidemijos duomenis, kad valstybių įgyvendinamos intervencinės priemonės sumažina epidemijos plitimą, – sakė P. Juni. – Mūsų tyrimai yra labai aktualūs, nes daugelis šalių, įskaitant ir kelias Kanados provincijas ir teritorijas, svarsto atsisakyti kai kurių intervencinių priemonių.“

Šio tyrimo išvados buvo paskelbtos leidinyje „The Canadian Medical Association Journal“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)