Kaip rašo „Science Alert“, Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK higienos svarbą tikrai „įkalė“ žiūrovams į galvą. NHK, bendradarbiaudami su infekcinių ligų ekspertais, dirbančiais Kavasakio Šv. Marijanos universiteto medicinos mokykloje Kavasakyje, surengė bufeto stiliaus vakarienę dešimčiai žmonių.


Vieno iš šio eksperimento dalyvių rankos buvo nudažytos fluorescuojančiais dažais. Jie turėjo atspindėti „nusikosėjimą į delną“. Tuomet eksperimento dalyviai kartu vakarieniavo 30 minučių.

Tikrai galima neabejoti, kad kai buvo įjungtas ultravioletinis apšvietimas, jie visi pasijuto daug prasčiau – pasikeitęs apšvietimas atskleidė, kaip smarkiai išplito mažas dažų lašelis, kuris reprezendavo mikrobus.

Šis eksperimentas parodė, kad „užkratas“ pateko visur – dažų atsirado ant kiekvieno tyrimo dalyvio rankų ir ant trijų dalyvių veidų.

Eksperimento organizatoriai parodė, kad daugiausia kontaktinis užkratas plinto per maisto indų dangčius, bendro naudojimo įrankius, gėrimų indo rankeną. Ši paprasta demonstracija aiškiai parodo, kaip lengva perduoti viruso ar kitų mikrobų daleles vien liečiantis prie daiktų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nuolat primena, kad būtina reguliariai plauti rankas su muilu (tai turi trukti bent jau 20 sekundžių), neliesti savo burnos, akių, nosies ir viešose vietose stengtis išlaikyti ne mažesnį nei metro atstumą nuo kitų žmonių – tai yra efektyviausios priemonės apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 sukeliančiu virusu.

NHK kartu su ekspertais atliko ir antrą eksperimentą. Šįkart daug daugiau dėmesio buvo skirta vakarienės dalyvių ir bufeto aplinkos higienai. Patiekalai buvo pastatyti vienas toliau nuo kito, žnyplės maistui įsidėti buvo dažnai pakeičiamos švariomis, eksperimento dalyviai buvo raginami dažnai plautis rankas.

Po šio eksperimento ultravioletinėje šviesoje švytėjo tik vienas žmogus – tas pats, kuris buvo „infekcijos skleidėjas“.

Akivaizdi šio eksperimento pamoka tai – kad artimiausiu metu reikėtų vengti maitinimosi bufeto tipo maitinimo įstaigose. Kita pamoka – būtina itin kruopščiai laikytis asmeninės higienos reikalavimų. Šiandien tai yra gyvybiškai svarbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)