Giliai įkvėpkite, trumpam sulaikykite orą, o tada iškvėpkite. Tai kartokite 5 kartus, o paskutinį kartą iškvėpę stipriai atsikosėkite. Tokius patarimus „Twitter“ dalino gydytojas iš Jungtinės Karalystės. Vieni žmonės iš karto patikėjo, kad šie pratimai gali padėti tvarkantis su COVID-19 infekcija, o kiti numojo ranka – nesąmonė. Kaip yra iš tikrųjų?

Michaelas Niedermanas, gydytojas iš Niujorko, teigia, kad kvėpavimo pratimai iš tikrųjų gali padėti lengvesne COVID-19 forma sergantiems žmonėms. Gilūs įkvėpimai padeda atverti plaučius – kuo didesnę plaučių dalį naudosime, tuo prastesnės sąlygos bus infekcijos atsirasti. Tai taip pat gali padėti išvalyti gleives – giliai kvėpuojant gleivės yra tiesiog mechaniškai išjudinamos.

Tiesa, Niedermanas teigia, kad tokius kvėpavimo pratimus geriausia atlikti per nosį. COVID-19 sergantys žmonės dažnai kenčia nuo sauso kosulio. Giliai kvėpuodami pro burną jie gali iššaukti šiuos simptomus, o tai nebus labai malonu. Tiesą sakant, Niedermanas net nėra įsitikinęs to stipraus sukosėjimo pratimo pabaigoje nauda. COVID-19 sukelia sausą kosulį, todėl taip gleivėmis greičiausiai neatsikratysite.

Galiausiai, internete taip pat nesunku surasti patarimų, jog po šių pratimų reikėtų atsigulti ant pilvo. Ant pilvo guldomi ir sunkūs COVID-19 pacientai. Tai padeda orui pasiekti didesnę plaučių dalį. Tačiau taip guldomi tik tiek pacientai, kurių kraujyje deguonies yra nedaug. Kitaip tariant, lengva COVID-19 forma sergantiems žmonėms gultis ant pilvo tiesiog nėra prasmės.

Kvėpavimo pratimai nepadės pasveikti nuo COVID-19. Jie taip pat negali ir apsaugoti nuo šios ligos. Tačiau jie gali padėti palengvinti kai kuriuos simptomus. Todėl tie žmonės, kurie gydosi namie, gali tai išbandyti.