Abiejų šalių garbinamas N. Tesla buvo etninis serbas, gimęs viename Kroatijos kaime 1856 metais, kai šalis priklausė tuometinei Austrijos-Vengrijos imperijai.

Jis pelnė šlovę JAV kaip vienas geriausių išradėjų pasaulyje ir liko ypač mylimas Serbijoje, kur saugomi jo pelenai.

Tačiau tinklapyje apie Kroatiją ES vaikų „Mokymosi kampelyje“ rašoma: „Garsusis kroatas Nikola Tesla buvo vienas iš pirmųjų žmonių, atradusių rentgeno vaizdus.“

Atsakydamas pareiškimu Serbijos kultūros ministras Vladanas Vukosavljevičius teigė, kad buvo priblokštas pamatęs, jog „šios melagingos informacijos virusas rado sau vietos oficialioje ES svetainėje“.

Ministras pareiškė besitikįs, kad ši „nepriimtina klaida bus nedelsiant ištaisyta“ ir paragino „atsiprašyti serbų tautos“.

N. Teslos kilmė ir etninė priklausomybė yra viena iš daugelio temų, galinčių paaštrinti įtampą tarp Kroatijos ir Serbijos, kurių santykiai tebėra įtempti po Jugoslavijos kruvino iširimo 10-e dešimtmetyje.

Zagrebas pabrėžia, kad N. Tesla gimė Kroatijoje, bet pripažįsta, kad jis yra serbų kilmės.

Pats išradėjas laikė save pasaulio piliečiu ir didžiąją dalį savo profesinės karjeros dirbo JAV. Galiausiai jis natūralizacijos būdu tapo šios valstybės piliečiu.

Per visą gyvenimą N. Tesla užpatentavo daugiau nei 700 išradimų, įskaitant belaidį ryšį, nuotolinio valdymo sistemą ir fluorescencinį apšvietimą.

Nors išradėjas 1931 metais atsidūrė ant žurnalo „Time“ viršelio, po 12 metų jis mirė vienas viešbutyje Niujorke, sulaukęs 86 metų.

N. Teslos pelenai saugomi viename Belgrado muziejuje, skirtame jo gyvenimui ir darbams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)