Ši teorija buvo paskelbta „Facebook“ sąmokslo teorijų grupėje „Unfollow 15min.lt”. Šios grupės narių skaičius jau peržengė 32 tūkstančius, čia kasdien aktyviai dalinamasi įvairiausiomis netikromis istorijomis, raginama sukilti prieš valdžią.

Viena narė pasidalino fantastinių filmų scenarijų primenančią teoriją. Ši susilaukė daug grupės narių dėmesio.

Yra viena imone Lietuvoje (pavadinimo nemonesiu), kuri siuvo kaukes, o dabar gavo uzsakyma (tikrai ne 100vnt) siuti lavonams maisus. Pasnekove paminejo, kad tikrai kazkam ruosiamasi, ir tikrai sucipuos musu aviu banda per nenoriu. Kazka minejo apie valiutos keitima ir visiska euro isemima is apyvartos. Tipo visos santaupos nuplauks, viskas bus nuo nulio. Gausit limita pinigu pradziai, butiniausioms prekems.

Griztant prie karantino pratesimo, patys medikai minejo, kad juos papirkineja, kad karantinas dar tesis... tesis...
„Facebook“ grupė „Unfollow 15min.lt”

Melas

Teksto autorė teigia, kad jai sensacingą informaciją perdavė asmuo, kurio pažįstamų rate yra patikimų, žinomų medikų. Teigiama, kad duotas įsakymas vienai įmonei siūti maišus, į kuriuos bus dedami žmonių lavonai. Teigiama, kad neva kažkam valdžia ruošiasi: žmonės bus sučipuoti kaip avių banda. Taip pat melagingai tikinama, kad euras bus išimtas iš apyvartos – žmonės neteks santaupų. Sakoma, kad neva medikai yra paperkami, jog karantinas vis būtų pratęstas. Neva gautas ir patvirtinimas, kad žmonijos populiacija bus sumažinta po priverstinių skiepų.

Melaginga informacija

Grupės nariai įsijungė į diskusiją: vieni ragina sukilti, nes kitaip nieko nebus. Kiti papildo aprašytą sąmokslo teoriją naujomis mintimis. Pavyzdžiui, viena moteris tikina, kad koronavirusas yra tik būdas įbauginti visuomenę, tikra situacija esą yra daug pavojingesnė ir niekas nesako tiesos. „kodel gi neleidziama vyrams dalyvauti gimdant? todel kad neapsaugotu savo seimos ir tuo paciu kila klausimas ar nepradetas cipavimas ka tik gimusiu kudikiu?juokinga?visai ne.kodel taip norima atskirti kudiki nuo mamos kuriam tai laikui ? ka jie su juo daro?medikai patis iklimpo i visa tai pasirasydami kad tyles“, – įsitikinusi moteris.

Visos šios sąmokslo teorijos nėra naujos, tačiau ir toliau plinta, o plisdamos – šiek tiek ir keičiasi. Pirmiausia, ši aprašyta sąmokslo teorija naudoja seną taktiką – neva tai kažkas sakė, bet šaltinis nėra nurodomas.

Melaginga informacija

Antra, abiejuose komenataruose yra išreikštas nepasitikėjimas vyriausybe, medikais. Tikima, kad kažkas yra slepiama, o viską kontroliuoja kažkokia slapta jėga. Kaip teigia Londono universiteto profesorius, psichologas Chrisas Frenchas, norėdami suprasti, kodėl mes taip kreipiame dėmesį į „mums nematomas jėgas“, kurios neva kontroliuoja politinius procesus, turime galvoti apie sąmokslo teorijų psichologiją.

„Mes puikiai pažįstame dėsningumus. Bet kartais peržengiame ribą ir manome, kad matome prasmę ten, kur jos iš tiesų nėra. Mes taip pat manome, kad kai kas nors atsitinka, tai įvyksta todėl, kad kažkas ką nors dėl to padarė“, – sako Ch. Frenchas. Pasak jo, tuomet pastebime tam tikrus sutapimus, kurie gaubia didelius ir svarbius įvykius, ir taip sukuriame naują istoriją, kuri tampa sąmokslo teorija. O joje yra geroji ir blogoji pusė – būtent pastaroji įkūnija tai, kas mums nepatinka.

Įrodymų, kad koronavirusas buvo specialiai sukurtas laboratorijoje – iki šiol nėra. Manymas, kad ši pandemija yra sufabrikuota ar naudojama kaip priedanga yra neparemtas jokiais argumentais. John Hopkins universiteto duomenimis, gegužės 7 dieną virš 3,7 milijonų pasaulio gyventojų yra užsikrėtę COVID-19.

Taip pat nėra jokių įrodymų, kad neva liepta neįvardytai įmonei siūti maišus žmonių kūnams.

Sąmokslo teorija, kad skiepai yra nuodingi ir yra siekiama jų pagalba bus sumažinta populiacija nėra nauja. Egzistuoja versija, kad skiepų aktyvistas milijardierius Bilas Gatesas nori atsikratyti žmonėmis internete sklando jau keletą metų. Tačiau šios melagingos teorijos pagrindimui yra naudojami iškraipyti milijardieriaus žodžiai.

Jis iš tiesų susirūpinęs nežabotu žmonių populiacijos augimu ir dažnai kalba apie tai, kad eksponentiškai augant žmonių skaičiui žemė nebesugebės visų aprūpinti būtinais ištekliais. Tačiau savo pastangomis investuoti į skiepus ir sveikatos apsaugą „Microsoft“ įkūrėjas nesiekia mažinti esamo žmonių skaičiaus – jis siekia paveikti šio skaičiaus augimą.

Kaip rašė faktų tikrinimo tinklalapis „Snopes“, ieškodamas priežasčių, kodėl nepasiturinčių šalių gyventojai jaučia tokį didelį poreikį kurti gausias šeimas, B. Gatesas suprato gana paradoksalią situaciją – gausios šeimos poreikis išauga tose vietose, kur yra didelis kūdikių mirštamumas. Šiose šalyse tėvai privalo būti tikri, kad bent keletas vaikų sulauks brandos ir galės pasirūpinti jais senatvėje, todėl dažnai šiose šeimose vaikų skaičius būna gerokai didesnis, nei yra išteklių visoms atžaloms išlaikyti. Pirmiausia Melinda ir Bilas Gatesai manė, kad sprendimas slypi lytiniame švietime ir kontracepcijos priemonių vartojime, tačiau iš tiesų daug efektyvesnis būdas kontroliuoti populiacijos augimą – investicijos į sveikatos apsaugą ir siekis kuo labiau sumažinti šalyje kūdikių ir vaikų mirtingumą.

Nėra ir jokių įrodymų, kad siekiama panaikinti eurą kaip valiutą.

Kaip rašoma oficialiame Vyriausybės puslapyje koronastop.lt, nuo vasario pradžios iki dabar Lietuvoje fiksuoti 1036 klaidinančios informacijos atvejai, kuriais siekta diskredituoti ir apsunkinti Lietuvoje priimamus sprendimus, susijusius su koronaviruso valdymu. Piktavaliai dažniausiai siekia įvairių tikslų – skaldyti visuomenę, didinti atskirtį tarp piliečių ir valstybės, skleisti tautinę ir rasinę neapykantą, stigmatizuoti sergančiuosius ir senyvo amžiaus bei rizikos grupėse esančius žmones.

Socialiniuose tinkluose dažnai raginama nesitirti dėl galimos koronaviruso infekcijos, nesilaikyti saviizoliacijos, vengti dezinfekuoti rankas, gąsdinant galimomis sveikatos problemomis. Itin aktyviai skleidžiama dezinformacija, kad koronaviruso krizės iš tikrųjų nėra ir viskas daroma norint kontroliuoti žmones – esą ligoninės iš tikrųjų yra tuščios, o medikai verčiami klastoti informaciją. Tai tik maža dalis aktyviai skleidžiamos melagingos informacijos.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)