Bendrovė apie skrydį pranešė per socialinius tinklus ir pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti sklendžiantis ir ant tūpimo tako besileidžiantis aparatas, taip pat jo specialus nešantysis lėktuvas, iškeliantis mažesnį erdvėlaivį į didelį aukštį.

Po ne vienus metus trukusio konstravimo ir bandymo „Virgin Galactic“ bazėje Mohavių dykumoje Kalifornijoje bendrovė ruošiasi pradėti darbą futuristinės išvaizdos terminale ir angare Naujosios Meksikos valstijos pietinėje dalyje. Bendrovė dar nėra nustačiusi datos, kad prasidės pirmieji komerciniai skrydžiai, bet išreiškė viltį, kad ši veikla prasidės 2020 metais.

Dar reikia keleto bandomųjų skrydžių, kad „Virgin Galactic“ galėtu pradėti skraidinti bilietus pajėgius įsigyti klientus iki kosmoso ribos. Per tokį skrydį erdvėlaivio keleiviai patirtų kelias minutes trunkantį nesvarumą ir matytų Žemės planetos vaizdus.

Suborbitinio skrydžio metu erdvėlaivis pakiltų mažiausiai į 80,5 km aukštį, o paskui sklęsdamas nusileistų.

Penktadienio skrydį bendrovė laiko svarbiu pasiekimu. Jis buvo planuojamas nuo vasario, kai erdvėlaivis ir nešantysis lėktuvas buvo perkelti į Naująją Meksiką.

Šis skrydis suteikė pirmąją galimybę išbandyti visus elementus, reikalingus, kad nešantysis lėktuvas „VMS Eve“ ir sklendžiamajam skrydžiui parengtas erdvėlaivis galėtų pakilti iš savo naujosios bazės. Dabar darbuotojai išanalizuos per šį bandymą surinktus duomenis, kad galėtų pasiruošti kitam bandomajam skrydžiui.

Erdvėlaivis sklęsdamas buvo išvystęs iki 0,7 macho greitį. Tuo metu pilotai atliko keletą manevrų, kad patikrintų aparato valdymą ir aerodinamines savybes, taip pat geriau susipažintų su kosmodromo Naujojoje Meksikoje apylinkėmis.

„Virgin Galactic“ generalinis direktorius George'as Whitesidesas pasveikino savo komandą su svarbiu pasiekimu, juolab kad bandymas buvo atliktas esant itin sunkiai padėčiai dėl koronaviruso epidemijos.

„Esu dėkingas už kiekvieno parodyta pasišventimą – ne vien prisidedant prie pagalbos [dėl koronaviruso epidemijos] pastangų Naujojoje Meksikoje ir Kalifornijoje, bet taip pat už uolumą ir kūrybingumą, leisiantį mums toliau saugiai judėti komercinės veiklos pradžios link“, – pabrėžė jis.

Daugelis darbuotojų prasidėjus COVID-19 krizei dirbo nuotoliniu būdu, o kai kurie „Virgin Galactic“ komandos nariai taip pat prisidėjo prie pagalbos pastangų. Jie aukojo maisto, apsauginių kaukių, pirštinių ir kitų medicinos priemonių bendruomenėms ir ligoninėms Naujojoje Meksikoje bei Kalifornijoje.

Bendrovė taip pat paaukojo daugiau kaip 60 tūkst. dolerių (54,6 tūkst. eurų) labdaros projektams Naujojoje Meksikoje ir kuria deguonies kaukes, galinčias padėti COVID-19 pacientams.

„Naudojame visuotinio mobilizavimo strategiją ir iš tikrųjų stengiamės prisidėti viskuo, kuo galime“, – kalbėjo G. Whitesidesas.

Jau daugiau kaip 600 klientų iš viso pasaulio yra sumokėję pradinius įnašus už „Virgin Galactic“ žadamus skrydžius į kosmosą, o daugiau kaip 8 tūkst. žmonių yra deklaravę susidomėjimą jais nuo 2018 metų gruodį surengto pirmojo sėkmingo bandomojo suborbitinio skrydžio.

Pirmieji bilietai buvo pardavinėjami po 250 tūkst. dolerių. Asmenys, norintys internetu deklaruoti susidomėjimą skrydžiais, gali sumokėti tūkstančio dolerių įnašą, kuris būtų grąžinamas atsisakius šios galimybės.