Šie neryškūs nespalvoti vaizdo įrašai anksčiau buvo nutekinti, o karinis laivynas galiausiai pripažino, kad jie yra tikri.

Gynybos departamentas pirmadienį nurodė, kad „vaizdo įrašai paskelbiami siekiant išsklaidyti bet kokį visuomenės klaidingą įsivaizdavimą, ar ši cirkuliuojanti filmuota medžiaga yra tikra, taip pat ar šiuose vaizdo įrašuose esama arba nesama kažko daugiau“.

„Vaizdo įrašuose stebimi skraidantys fenomenai tebėra charakterizuojami kaip „neatpažinti“, – sakoma Pentagono pranešime.

Vienas ir vaizdo įrašų buvo nufilmuotas 2004-ųjų lapkritį, o kiti du – 2015-ųjų sausį.

Viename jų ginkluotės nutaikymo sistemų operatorius atrodo neįstengiantis sekti greitai judančio objekto, o šis po kelių akimirkų dar padidina greitį ir dingsta iš kadro kairėje pusėje.

Kitame įraše matyti, kaip orlavis seka virš debesų skrendantį objektą, o vienas pilotas paklausia, ar tai gali būti dronas.

„Jų ten visas būrys. Pažiūrėk per ASA“, – pasakė kitas.

„Viešpatie, jie visi skrenda prieš vėją! Vėjo greitis – 120 mazgų (222 km/val.), iš vakarų!“ – pridūrė jis.

„Pažiūrėk į tą daiktą“, – ištarė pirmasis pilotas, kai objektas pradėjo vartaliotis.

Šiuos vaizdo įrašus anksčiau paskelbė dienraštis „The New York Times“ ir grupė „To The Stars Academy of Arts and Science“, (meno ir mokslo akademija „Į žvaigždes“), įkurta grupės „Blink-182“ buvusio gitaristo Tomo DeLonge'o.

Pentagonas nurodė, kad atlikus nuodugnią analizę buvo nustatyta, jog „šių neįslaptintų vaizdo įrašų oficialus išleidimas neatskleis jokių jautrių pajėgumų arba sistemų, taip pat nesutrikdys jokių tolesnių tyrimų dėl neatpažintų skraidančių reiškinių įsibrovimų į karinę oro erdvę“.

JAV karinio laivyno atsargos pilotas Davidas Fravoras (Deividas Freivoras), 2004 metais matęs vieną iš šių „NSO“, pasakojo televizijai CNN, kad objektas judėjo padrikai.

„Kai prie jo priartėjau... jis staigiai didėjančiu greičiu nuskrido į pietus ir išnyko greičiau kaip per dvi sekundes“, – buvęs kariškis sakė 2017 metų interviu.

„Tai įvyko nepaprastai staigiai, tarsi stalo teniso kamuoliukas būtų atšokęs nuo sienos. Tarsi būtų atsitrenkęs ir nulėkęs į kitą pusę“, – aiškino D. Fravoras.

Buvęs Nevados senatorius Harry Reidas, kurio valstijoje yra itin slaptas Karinių oro pajėgų kompleksas, vadinamas 51-ąją zona (Area 51), sveikino šių vaizdo įrašų paskelbimą.

„Džiaugiuosi, kad Pentagonas paskelbė šį įrašą, bet jis užgriebia tik patį tyrimų ir prieinamos medžiagos paviršių“, – sakoma jo „Twitter“ pranešime.

„JAV reikalingas rimtas, mokslinis tyrimas šia tema ir bet kokių padarinių nacionaliniam saugumui. Amerikos žmonės nusipelnė būti informuoti“, – pridūrė H. Reidas.

2017 metų gruodį Pentagonas pripažino skyręs milijonus dolerių slaptai programai, skirtai pastebėtų numanomų NSO tyrimams, bet teigė, kad ji buvo uždaryta 2012 metais.

Visus tris vaizdo įrašus, pavadintus FLIR, GOFAST ir GIMBAL, galima parsisiųsti iš Karinių oro pajėgų aviacijos sistemų vadavietės (NAVAIR) tinklalapio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)