Yra ir dar gerų žinių: atsiranda vis daugiau įrodymų, kad kava naudinga ne tik sveikatai – ji gali net prailginti gyvenimo trukmę, skelbia CNN. Aišku, kava gali tai padaryti tik tuo atveju, jei ją paruošite tinkamai. Taip teigia naują ilgalaikį tyrimą atlikę mokslininkai. Tyrimo rezultatai paskelbti Europos prevencinės kardiologijos žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“.

„Nefiltruotoje kavoje yra medžiagų, kurios padidina cholesterolio kiekį kraujyje. Naudojant filtrą, jos yra pašalinamos ir yra sumažina tikimybę patirti infarktą bei mirtį“, – teigė tyrimo autorius Dagas Thelle, Švedijos Geteborgo universiteto visuomenės sveikatos ir bendruomenės medicinos katedros profesorius.

Taigi, sveikausia – filtruota kava.

„Mūsų tyrimas pateikia tvirtų ir įtikinamų įrodymų apie sąsajas tarp kavos virimo būdų ir širdies priepuolių bei ilgaamžiškumo“, – teigė D.Thelle.

Tad tai prastos žinios tiems, kurie mėgsta kavą, paruoštą prancūziškame kavinuke (Frech press), arba vadinamuoju turkišku ar graikišku būdu, ar tiesiog užplikomą puodelyje. Tai gali padidinti širdies ligų riziką.

„Nefiltruotoje kavoje, tokioje, kaip graikiška ar turkiška, arba kavoje, pagamintoje prancūzišku kavinuku lieka daugiau kafestolio ir kaveolio – junginių, kurie randami aliejinguose lašeliuose, plūduriuojančiuose kavoje, taip pat nuosėdose“, – teigė su CNN bendradarbiaujanti dietologė Lisa Draye.

„Tyrimai parodė, kad šios medžiagos gali padidinti trigliceridų ir vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį, – teigė D.Drayer. – Pamėkite filtruotą kavą, kurią gaminant naudojamas filtras gali padėti sulaikyti šias chemines medžiagas.“

Naujajame tyrime dalyvavo daugiau nei pusė milijono sveikų norvegų vyrų ir moterų nuo 20 iki 79 metų. Tyrimo trukmė įspūdinga – 20 metų.

Rezultatai parodė, kad vyrų, geriančių nefiltruotą kavą ir sulaukusių 60 metų ir daugiau, grupėje padidėjo mirties rizika dėl širdies ir kraujagyslių ligų.

Kartu paaiškėjo, kad gerti filtruotą kavą yra sveikiau nei visai jos negerti.

Filtruota kava buvo susijusi su 15 proc. sumažėjusia mirties dėl bet kokios priežasties rizika, 12 proc. sumažėjusia mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika vyrams ir 20 proc. – mažesne mirties nuo širdies ligų rizika moterims, palyginti su tais tyrimo dalyviais, kurie iš viso negėrė kavos.

Mažiausią mirties riziką patyrė tie dalyviai, kurie per dieną išgerdavo 1– 4 kavos puodelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)