Devintosios Planetos reikalai klostosi ne kaip. Saulės sistemos pakraščiuose numanomos milžiniškos planetos astronomai ieškojo nuo 2014 metų, bet nauji stebėjimai pateikia užuominas, kad jos ten gali nebūti visai.

2014 metais astronomai pastebėjo, kad uolos Saulės sistemos pakraštyje, vadinamieji ekstremaliai transneptūniniai objektai – eTNO, – atrodo nepaaiškinamai susibūrę. Tokį sambūrį ir dar keistai ištęstas orbitas būtų galėjusi paaiškinti dešimt kartų už Žemę masyvesnės planetos gravitacinė įtaka.

Bet nauji duomenys kvestionuoja patį eTNO sambūrį. Pedro Bernardinelli iš Pensilvanijos universiteto su kolegomis analizavo Tamsiosios energjios stebėjimo (Dark Energy Survey – DES) duomenis apie septynis eTNO ir nerado jokių netikėtų santalkų liudijimų – tad, ir jokios priežasties naujai planetai. „Jei turėtume tik savo duomenis, Devintosios Planetos idėjos nebūtume formulavę”, – pažymėjo Bernardinelli.

„Aptinkant vis daugiau šių tolimų objektų, jų pasiskirstymas ima atrodyti tolygesnis”, – sako Samantha Lawler Iš Regina universiteto Kanadoje. „Devintosios Planetos idėjai tai nerodo nieko gero.”

Taip galėjo nutikti, nes pradinėje Devintosios Planetos analizėje naudoti eTNO duomenys buvo pateikti iš kelių skirtingų observatorijų, neatsižvelgiant į tai, ar jos stebėjo atsitiktinius dangaus plotus. Neįmanoma nustatyti, ar jų matyti objektai iš tiesų buvo susitelkę viena kryptimi, ar gal tiesiog observatorijos ta kryptimi dangų stebėjo daugiau, nei kitomis, paaiškina Lawler.

Ši nauja analizė neįrodo, kad Devintoji Planeta neegzistuoja. „Devintosios Planetos hipotezė suręsta taip, kad jos visiškai neįmanoma paneigti – vienintelis būdas įrodyti, kad jos nėra, – apžiūrėti kiekvieną kvadratinį centimetrą dangaus ir jos nerasti”, – sako Lawler.

„Šie rezultatai manęs pernelyg nejaudina”, – sako Mike Brown iš Kalifornijos technologijos instituto, kuris vienas iš pirmųjų suformulavo Devintosios Planetos hipotezę ir vadovaujantis jos paieškų komandai. Kai gretinami visi turimi duomenys apie eTNO, jie vis viena neatmeta devintosios planetos galimybės, sako jis.

Kad būtų gautas užtikrintas atsakymas, reikia aptikti daug daugiau eTNO, bet dėl jų ištęstų orbitų, kuriomis jie nusigauna labai toli nuo Saulės, pastebėti juos itin nelengva. Jei galiausiai paaiškės, kad jos nėra susibūrusios ir nenurodo Devintosios Planetos, tokias neįprastas orbitas paaiškinti bus sunku.

„Net jeigu jie nėra susibūrę, reikės paaiškinti, kaip jie čia atsidūrė”, – sako Bernardinelli.

Daugiau apie tai pasiskaityti galite ČIA.

Parengta pagal Leah Crane, www.newscientist.com